
Черната перла на Холивуд е топ кулинарка

Холи Бери е прочута в Холивуд колкото с актьорските си умения, толкова и с кулинарните. Чернокожата носителка на „Оскар” е хвалена от всичките си близки приятели и колеги, че е същинска магьосница в кухнята и според мнозина от тях именно така е спечелила любовта на настоящия си съпруг Оливие Мартинес. Французинът, свикнал с отбрана кухня, бил впечатлен от изисканите специалитети на Холи, в която не очаквал, че се крие топ кулинарка и отлична домакиня. Двамата вече са семейство и имат и малко момиченце, на което Бери също приготвя вкусотии у дома.
Самата актриса не обича да се хвали с кулинарните си постижения, но признава, че е майсторка на суфлето. Била впечатлена от вкуса му при свое посещение в Монако и след това си поставила за цел да се научи да го прави. Ето нейните рецепти.
Суфле със сирене
Продукти
2 с.л. масло
2 с.л. брашно
150 мл прясно мляко
150 г твърдо жълто сирене по избор
3 яйца
сол
черен пипер
Приготвяне
От брашното, маслото и млякото се прави сос бешамел, прибавя се настърганото сирене, подправя се със сол и черен пипер и се оставя да изстине. Разбитите на пяна жълтъци, а след тях и разбитите на сняг белтъци внимателно се прибавят към соса при постоянно, но леко бъркане. След това всичко се изсипва в намазана с масло форма за суфле и се пече 20-25 минути на водна баня в предварително загрята фурна.
Суфле с карфиол
Продукти
1 голяма глава карфиол
70 г масло
3 кифли
5 яйца
200 мл прясно мляко
50 г твърдо жълто сирене
Приготвяне
Карфиолът се сварява в подсолена вода до полуомекване. Кифлите се нарязват на филийки и се накисват в прясно мляко. Маслото се разбива заедно с жълтъците, прибавят се изстисканите кифли, настърганото сирене, нарязаният карфиол и сол. Сместа се разстила в обилно намазан с масло и наръсен с галета съд за суфле и отгоре внимателно се поставят разбитите на сняг белтъци. Пече се в умерена фурна 25-30 минути.
Суфле с броколи
Продукти
0,5 кг броколи
1 ч. ч. прясно мляко
2 яйца
100 г настъргано твърдо жълто сирене (кашкавал)
50 г масло
сол
черен пипер
галета
Приготвяне
Броколите леко се сваряват и се смачкват на пюре. След това се смесват с млякото, настъргания кашкавал и жълтъците на яйцата. Към сместа се прибавят белтъците, разбити с щипка сол и капка оцет, и всичко се изсипва във форма, намазана с масло и наръсена с галета. Отгоре се заглажда и се поръсва с парченца масло. Пече се в умерена фурна 20 минути.
