Хитринки за идеален дом! Ето как да подредите масата според повода

Хитринки за идеален дом! Ето как да подредите масата според повода Лакомник
Хитринки за идеален дом! Ето как да подредите масата според повода
Автор:Лакомник

 Белият цвят определя случая като празничен, тържествен, но той може да се замени с друг не само защото е по-оригинално, но и защото модата за обзавеждане на жилището също се променя. При всички случаи обаче избраният цвят трябва да е приятно съчетан с този на сервизите за хранене. 

Стремежът към разнообразие поражда новите, по-интересни идеи. Така покривка с яркочервен цвят може да се комбинира със салфетки от същата тъкан или от бял ленен плат и със сервиз от бял порцелан, декориран с розови или червени цветенца.

Различните ястия сервираме не само в порцеланови, но и в керамични съдове, в съдове от огнеупорно стъкло или кристал. Първите подхожда на цветни, но не твърде пъстри покривки. Вторите и третите на покривка на райета или с едри флорални мотиви.

Сервизът с тъмнозелени или кафяви орнаменти е подходящ за покривка в жълт цвят.

Оранжевите купички, чаши, чинии се открояват красиво върху едноцветна покривка - лилава, синя.

Розовата покривка отива на съдове от бял порцелан с тъмносиня декорация.  

Покривката за кухненската маса почти винаги е от разноцветно десениран плат. Може да се обточи с дантелки, шевици, ресни, да се ушие от два вида плат - едноцветен и кариран, с цветни мотиви, на точки, на райета.

Скъпите, бродирани на ръка или на машина покривки в един цвят (бяла бродерия) са за празнични случаи. Многоцветно бродираните - за прием на чай или на кафе.

Застилането на масата с малки покривчици за индивидуално сервиране е подходящо за маса с полирана повърхност, боядисана с лакова боя или от светло дърво.  

В зависимост от случая те са изработени от лико или слама за закуска в градината, при сервиране на битови ястия, от лен (за чай, кафе), от басма или друг вид памучна тъкан (за закуска).

Може да са с правоъгълна, кръгла, елипсовидна форма и обточени с дантелка, изплетена на една кука, с готова памучна шевица, да са с бродерия „ажур", с малка бродерия в единия от ъглите им. И за тях са валидни правилата за съчетаване на цветовете им с тези на салфетките, съдовете, за да е красиво.

Белите покривки са подходящи за полираните в тъмен цвят маси, червените, оранжевите, сините, зелените - за светлото дърво, а плетените от слама или тъканите в битов стил — за плетена мебел. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц