Френски вкуснотии за Европейското по футбол

Френски вкуснотии за Европейското по футбол Лакомник

Елитни ястия за топлите дни

Френски вкуснотии за Европейското по футбол
Автор:Лакомник

Европа отново е футбол. Точно един месец ще продължи надпреварата на титаните в най-великия спорт. Домакин на големия шампионат е Франция, а мачовете ще се проведат в девет различни града на страната. Затова ви каним на една кулинарна разходка в разгара на лятото и на футболните страсти.  

 

Филе от акула

Необходими продукти:

1 кг филе от акула 

6 филии хляб

500 мл зеленчуков бульон 

2 глави лук 

4 домата

1 глава чесън 

шафран 

черен пипер 

Начин на приготвяне:

Нарязваме на ситно лука и го запържваме в зехтин на дъното на дълбока тенджера. Нарязваме на кубчета доматите, а скилидките на чесъна счукваме добре. Добавяме ги в теджерата. Поръсваме с щипка шафран, сол и черен пипер. Заливаме с още топлия бульон. Оставяме да заври. Тогава идва ред на акулата. Филето се пуска във водата, нарязано на сравнително големи кубчета. Слагаме капак на тенджерата и оставяме да се задуши на силен огън. Когато рибата стане готова, я вадим от ястието с помощта на решетъчна лъжица. Месото се нарежда върху предварително запечени филийки хляб. Оставяме соса да се вари, докато се сгъсти. Поднасяме рибата върху канапето от хляб и полята със соса. 

 

Суфле

Необходими продукти:

400 г рачешко месо

2 с.л. сметана 

2 скилидки чесън 

кориандър 

масло 

лимонов сок 

2 белтъка

черен пипер 

Начин на приготвяне:

Нарязваме рачешкото месо на ситни парченца. Нарязваме на ситно чесъна, добавяме кориандър, както и маслото, лимоновия сок, сметаната. Поръсваме със сол и черен пипер на вкус. Разбиваме белтъците на сняг. Прибавяме ги към останалата смес. Взимаме купички за крем карамел. Навазваме дъното на всяка с масло. Разпределяме сместа в тях. Подреждаме ги в тава.  Слагаме да се пекат на водна баня при 180 градуса за 35 минути. Сервираме готовите суфлета студени, без купичките. 

 

Говеждо

Необходими продукти:

4 парчета говеждо месо

масло

черен пипер

4 домата

масло

2 рибки аншоа

Начин на приготвяне:

Филетата от аншоа се намачкват на пюре, което се смесва с 30 г масло. Поръсва се с малко черен пипер.  Разбъркваме, докато се получи хомогенна смес. Оставяме настрана и взимаме говеждото. Запържваме всяко от парчетата месо в тиган и от двете страни. Когато станат готови, ги вадим от тигана и поръсваме със сол и черен пипер. Оставяме в дълбока чиния. В същата мазнина от говеждото, добавяме още малко масло и запържваме доматите, нарязани на едро. Когато станат готови, ги поръсваме с малко сол и оставяме при месото. Намазваме парчетата говеждо с рибената смес. Поднасяме с подходящи пресни зеленчуци.

 

Рибена чорба

Необходими продукти:

1 кг морска риба

80 г кромид лук

120 г домати

200 г картофи

магданоз

копър

12 дафинови листа

12 скилидки чесън

черен пипер

шафран

Начин на приготвяне:

Нарязваме лука на ситно и го запържваме в дълбок тиган. Нарязваме на ситно доматите и добавяме и тях. Следват наситненият чесън, дафиновите листа, както и черният пипер и шафранът. Нарязваме на кубчета картофите и ги добавяме. Едва тогава идва ред на рибата. Слагаме капак на съда и оставяме да се задуши за кратко. След това доливаме вода. Оставяме да се вари на силен огън за 20 минути. След това вадим рибата, както и картофите. Останалото в тигана се пюрира. Запържваме малко брашно в зехтин и добавяме и него към пюрето. Оставяме сместа да кипне. В чиния за сервиране се подреждат рибата и картофите, и се заливат със соса.

 

Сладки

Необходими продукти:

2 яйца

140 г захар

2 щипки сол

6 с. л. зехтин

лимонов сок

брашно

Начин на приготвяне:

Разбиваме яйцето заедно с цялото количество захар. В сместа се прибавя зехтинът. Добавяме и лимоновия сок на вкус. Добавяме брашното, докато се получи гладко тесто, което не лепне и е меко. Разделяме готовото тесто на две. Издърпваме, докато се получат две ивици тесто. От всяка режем сладки с дължина по наш вкус. Нареждат се върху хартия за печене в подходяща тавичка. В средата на всяка сладка се прави по един разрез. Печем сладките за 20 минути в предварително загратя до 180 градуса фурна.

Още по темата
Още по темата
Руската салата е родена във Франция - казвала се "Оливие"
Няма българин, който да не е опитвал т.нар. руска салата. Прелестната комбинация от картофи, грах, моркови, кисели краставички, колбаси и майонеза не са били изкушение...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц