Блатовете:
Загрейте фурната на 130 градуса. Намаслете дъното и стените на форма с диаметър 24-26 см и поръсете плътно с какао (аз поръсвах с брашно). Пресейте какаото в купа и го разбийте с горещата вода. Отделете го настрани, за да се охлади. В друга купа объркайте пресятото брашно със содата и солта. А в трета, по-голяма купа, сложете мекото масло и го разбийте с миксер на ниска степен, докато стане кремообразно. Добавете постепенно захарта и разбийте, докато стане бледа и пухкава смес (около 5 минути). В малка купа счупете яйцата и разбийте с вилица, след което ги добавете към малсената смес, като разбивате с миксер на ниска степен, докато се смесят добре. Накрая добавете ванилията. Смесете млякото с отделеното какао. Добавете брашното към маслената смес на 3 пъти, като редувате с какаовата смес, докато разбивате с миксера на ниска степен. Бъркайте, докато всички продукти се смесят добре. Разпределете сместа на 3 равни части (аз ги разделих в 3 еднакви купички) и печете 35-40 минути всеки блат (до суха клечка).
Течният шоколад:
На котлона на най-ниската степен в тенджерка натрошете шоколада, добавете какаото и сметаната, бъркайте непрекъснато, докато шоколадът се стопи напълно. Да не завира! Охлажда се и се оставя в хладилника за около 2 ч да стегне.
Карамелът:
Захарта се стапя напълно, след това се добавя горещото мляко внимателно, ври още 2-3 мин и се сваля от огъня.
Тортата се оформя както следва:
Блат-шоколад-блат-шоколад-блат-шоколад. Тортата се маже навсякъде с шоколада, ръси се с лешници и карамел. (Аз сложих по малко лешници и между блатовете.)
Тортата става адски вкусна и сочна и не трябва да се изчаква да поема от крема, блатовете са достатъчно сочни. Може да се яде след пълното є охлаждане. Ние я ядохме след 3-4 часа. Надявам се много хора си подсладят душата с това изкушение!