Подробностите са в подправките
Древните земи на румънската област Трансилвания са събрали в себе си стотици легенди и митове. Всеки се сеща, разбира се, първо за граф Дракула и неговия прословут замък Бран. Но извън страшните разкази, местността е невероятно красива, а и с богата култура. Скрита в сърцето на страната, тя е запазила десетки уникалности. Една от тях е кухнята. И там ще ви сервират качамак, но вкусът му ще е по-различен. Причината не е във вампирите, а в подправките. Въпреки това местните хора са категорични, че някои от вкуснотиите са били любими специалитети дори и на Дракула.
Гулаш
Необходими продукти:
700 г свинско месо
400 г лук
1 стрък копър
червен пипер
черен пипер
сол на вкус
1 скилидка чесън
1 кг кисело зеле
1 ч. ч. сметана
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на кубчета. След това ги слагаме в тенджера, заедно с копъра и лука, нарязани на ситно. Подправяме със солта и пиперите. Доливаме вода, докато покрие. Добавяме чесъна. Оставяме да кипне за 30 минути. Измиваме зелето и добавяме и него. Слагаме капака на тенджерата и оставяме да се вари поне един час. Няколко минути преди да стане готово яденето, добавете сметаната. Разбъркайте много добре и оставате на котлона за още 20 минути.
Качамак
Необходими продукти:
1 ч. ч. царевично брашно
3 с. л. сухар
доматено пюре
олио
сол
Начин на приготвяне: Започваме от царевичното брашно, което варим в леко подсолена вода. Слага се, когато е завряла. Непрекъснато бъркаме, за да не стане на грудки. Когато стане готово, слагаме капака на съда. През това време в сгорещено олио запържваме един натрошен сухар. Прибавяме доматеното пюре. Поръсваме с малко сол и оставяме да се задуши. Бъркаме непрекъснато. Смесваме с готовия вече качамак. По традиция, в Трансилвания това ястие се сервира със сурова ябълка.
Яхния
Необходими продукти:
750 г говеждо месо
1 зелена чушка
1 домат
2 глава лук
50 г свинска мас
100 мл червено вино
2 с. л. червен пипер
Черен пипер
Сол
Начин на приготвяне: Предварително слагаме свинската мас да се загрее. В нея запържваме лука, който е нарязан на ситно. Месото режем като за кебап. Слагаме и него при лука. Посоляваме и оставяме да се запържи още няколко минути. Поръсваме с червения пипер и оставяме още малко на огъня. Гасим с виното, смесено със 100 мл вода. Оставяме го да се задуши под капак. Когато стане готово, добавяме и нарязаната чушка и домата. Задушаваме още малко и махаме капака. Нека ястието да ври, докато сосът се сгъсти.
Пита от грис
Необходими продукти:
800 г грис
10 г бакпулвер
1 с. л. сол
150 мл олио
2 ч. ч. вода
Масло
Начин на приготвяне: В дълбока купа слагаме гриса, солта и бакпулвера. Разбъркваме ги добре, докато са още сухи. След това добавяме олиото и започваме да ги мачкаме, докато станат на трохи. Едва после идва реда и на водата. Когато долеем и нея започваме до еднородна смес. Прехвърляме тестото в тавичка. Печем в предварително загрята фурна, на 180 градуса. Питата става готова след около 45 минути. Когато я извадим от фурната, я намазваме с маслото.
Шкембе
Необходими продукти:
800 г шкембе
1 телешки джолан
1 жълтък
1 морков
1 глава лук
1 тиквичка
парченце целина
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. брашно
20 г масло
6 зърна черен пипер
1 дафинов лист
сол
Начин на приготвяне: Почистваме добре шкембето. Слагаме го да се вари, заедно с джолана. Когато почти станат готови, махаме пяната и поръсваме с подправките. Нарязваме на ситно зеленчуците – лука, тиквичката, целината. Посоляваме. Оставяме да се вари, докато всичко омекне. Настъргваме моркова и го запържваме в масло. Поръсваме с брашното и заливаме с бульона от шкембето и джолана. Оставяме всичко да се задуши за 15 минути. Едва сега шкембето се нарязва на дребни парчето. Същото правим и с джолана. Месото оставяме на страни. При морковите добавяме жълтъка и то разбит с лимонов сок. Заливаме шкембето с тази смес. Загряваме цялата смес за 15 минути на средна степен на котлона.