




Смесете яйцата, захарта, брашното и бакпулвера. Всяко парче локум нарежете на четири парченца по дължина.
От брашното, солта, олиото, оцета и водата омесете тесто за баница. Тестото разделете на топчета, по-големи от яйце и започнете точенето. Докато кората е още малка, не се навива на точилката и се завърта с ръка. При разточването масата и точилката поръсете с малко брашно, за да не лепне тестото. След като кората стане по-голяма, започнете навивате около точилката, като при това навиване става точенето с две ръце. Точенето започва от средата на точилката, като ръцете постепенно отиват към края на кората и точилката. При навиването кората е разточена повече в едната посока, а трябва да е равномерно. За целта кората навийте до края върху точилката, повдигнете, поръсете върху масата малко брашно, за да не залепва и след това развийте кората от точилката върху масата, така че следващото навиване да бъде перпендикулярно на първото. При всяко разточване се ръси брашно, така 5-6 пъти. Ако кората е дебела, още се точи.
Кората се подмазва с малко олио. Върху нея наредете локумчета в редичка (без прекъсване). Върху цялата кора разстелете малко от плънката и поръсете с орехи. Горе-долу се разпределят плънката и орехите, за да стигнат за цялата баница. Навийте всяка кора и редете в средата в кръг, като навивате корите една около друга. Печете около 30 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса. След като изстине баницата, залейте със сиропа от захарта и ванилията, които за кипнали във водата и за врели до леко сгъстяване. Студената баница се залива със студен сироп.
