Торта с пъпеш

Торта с пъпеш Лакомник
Торта с пъпеш
Време за приготвяне
Приготвяне
60 минути
Порции
Порции
10
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

За тестото:

6 яйца

1 с.л. лимонена киселина

1 ч.ч. захар

1 ч.л. ванилия

2/3 ч.ч. брашно

¼ ч.ч. нишесте

За крема:

1 пъпеш (около 1, 3 кг)

5 с.л. лимонов сок

2 с.л. пудра захар (в зависимост от сладостта на пъпеш)

20 г желатин

400 мл сметана

120 мл кисело мляко

1 с.л. кокосов ликьор

За сиропа:

1/4 ч.ч. вода

1 с. л. лимонов сок

1/3 ч.ч. захар

тавичка с диаметър 24 см.

Начин на приготвянe

За тестото: Загрейте фурната до 170 градуса. Разбийте белтъците заедно с лимонената киселина докато стане на пяна, като постепенно прибавяте половината от захарта. Жълтъците разбийте с останалото количество захар до получаване на светло-жълта смес и добавете ванилията. Добавете брашното и нишестето, 1/3 от разбитите белтъци и внимателно разбъркайте. След това докато бъркате прибавете и останалите белтъци. След като тестото е готово внимателно го сложете във формата за печене и го печете за около 30 минути, като проверявате дали е готово. След това го оставете да се охлади. Охладеното тесто разрежете на 3 блата, като едни оставите за тортата, а останалите два може да замразите за следващ път.

За крема: Разрежете пъпеша, почистете го от семките. С помощта на лъжица издълбайте меката част, като трябва да получите 12 топки. След това ги залейте с 1 с. л. лимонов сок и ликьор и оставете в хладилника.

За сиропа смесете в малка купа вода, лимонов сок и захар. Варете докато захарта се разтопи и водата стане прозрачна.

В пасатора сложете останала мека част от пъпеша, прибавете лимонов сок, захар, кисело мляко и пасирайте докато стане пюре. Разтворете желатина в студена вода, след това го разтворете в микровълновата или на слаб огън. Вливайте тънка струя от желатина в пюрето от пъпеша. Оставете сместа в хладилника за 15 минути.

Във формата за печене поставете готовия блат и го намажете обилно със сиропа. Разбийте сметаната. Когато пюрето от пъпеш е започнало да се втвърдява го смесете със сметаната. Върху блата нанесете равномерно от крема. Оставете тортата в хладилника за около 2 часа. Преди да сервирате украсете с топките пъпеш.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц