




Първо се разделят внимателно белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват с 1/2 ч.ч. захар на сняг, а жълтъците, с 1 ванилия и останалата захар, се разбиват на гъст крем. Към така разбития крем се прибавя по малко от брашното (в което е сложен бакпулверът) и от разбитите на сняг белтъци до изчерпване на количеството и хомогенизиране на сместа. Получената смес се разделя на две равни части. Към едната част се прибавят 3 с.л. какао, разтворени предварително в 1-2 с.л. вода. Пече се в тавичка или форма, на която предварително дъното е покрито с намаслена хартия за печене. Зебрата става, като се редуват двата цвята блат - сипва се в средата на формата от единия, после върху него отново в средата от другия до свършването им. Кремът се приготвя, като сметаната се загрява, прибавя се шоколадът, когато се разтопи, се маха от огъня. Прибавя се маслото и се бърка, докато се стопи, охлажда се и се слага в хладилника най-малко за 2 часа. След това се разбива с миксер на пухкав крем. Приготвят се два блата. Единят се слага в подходящ поднос и се намазва с половината от готовия крем. Покрива се с другия блат. Накрая се покрива със сметана навсякъде. Украсата е по желание, в случая аз съм украсила с ягодки и шоколадови пръчици!
