Топ 10 на храните, които пазят от рак

Топ 10 на храните, които пазят от рак Лакомник
Топ 10 на храните, които пазят от рак
Автор:Лакомник

За съжаление, в последните години раково болните в света се увеличават с хиляди всеки ден. Учените доказаха, че едва много малка част от онкологичните заболявания са причинени от гените ни, т.е. предават се по наследство. Оказва се, че повечето тумори се появяват заради живота ни. Става ясно още, че е важно с какво се храним и колко се движим. Ако искаме да сме здрави, трябва да поддържаме нормално за възрастта и височината ни тегло, да се разхождаме или да се упражняваме поне по  половин час на ден. Диетолозите са категорични, че по отношение на храната трябва да си наложим някои забрани. На първо място - забравете за сладкото и газираното, както и всякакви калорични продукти и ястия. За съжаление, раковите клетки "обичат" и червеното месо. Солта и алкохола са поредните неща, които трябва да изключим от ежедневието си. Но какво може да се яде и пие тогава? Специално за вас събрахме топ 10 на храните, които ни пазят от рак. 

 

Български домати

Наскоро родни агрономи създадоха нов сорт оранжево-жълти домати. В тях има повишено съдържание на бета-каротин. Както знаем, това вещество се отлага в черния дроб и се превръща във вит. А. Той пък се смята за един от най-силните антиоксиданти.

Авокадо

В този плод се съдържа комплекс от каротиноиди. Те се превръщат отново във витамин А. Специфичното при авокадото е, че е богато на мазнини, които помагат на веществата да се поемат от тялото ни по-бързо и по-лесно.

Боровинки

Те са истински природен дар, който може да ни спаси не само от тумори, но и от сърдечни заболявания. В тях има антоцианини и флавоноиди. Това са най-силните познати антиоксиданти. А те ни пазят от свободните радикали, които състаряват тялото ни.  

Ябълки

В кората им се съдържат влакна, които подобряват храносмилането. Пектинът, който е характерен за тази плод пък поддържа нивото на кръвната захар в норма.

Моркови

Тук отново трябва да споменем панацеята - вит. А. Но освен това вещество, в морковите има още вит. К, хром, фибри. Затова оражневите зеленчуци ни пазят както от рак, така и от сърдечни болести. Подобряват храносмилането ни, ускоряват зарастването на рани и съсирването на кръвта.

Спанак

Както в него, така и в останалите зеленчуци със зелени листа има фолиева киселина. Ако хапвате по-често спанак, ще снижите на половина вероятността от развитие на кожен рак.

Яйца

Едно сравнително ново проучване установи, че в яйчените жълтъци се съдържа голямо количество холин. Това вещество значително намалява риска от рак, най-вече на гърдата.

Зеле

Този хрупкав салатен зеленчук е богат на сулфорафан. И това вещество се бори с антиоксидантите, което пази клетките ни от увреждане и стареене.

Цвекло

Грудките на това растение съдържат 1,2% белтъци, 9,3% въглехидрати, както и витамини С, В1, В2, В12, РР, фолиева киселина, минерални соли и калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод. Под кората на цвеклото има и пектин, аспарагин, бетанин.  А това го прави неизменен помощник при борбата с рака. 

Зелен чай

По 2-3 чаши горещ чай на ден могат да ни спасят от рак на кожата. В зеления чай има огромно количесто антиоксиданти, които предпазват тялото ни от стареенето.  

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц