Тарталети с шоколад и ванилия

Тарталети с шоколад и ванилия Лакомник
Тарталети с шоколад и ванилия
Време за приготвяне
Приготвяне
70 минути
Порции
Порции
8
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

За тестото:

150 г брашно

1/2 чаена лъжица сол

100 г масло

1 жълтък

5-6 супени лъжици ледено студена вода

За пълнежа:

250 г орехови ядки

125 г захар

200 мл мед или захарен сироп

3 яйца

50 г омекнало масло

1 ч.л. ванилова захар

За глазурата:

200 г натурален шоколад

100 мл вода

50 г масло

Начин на приготвянe

В купа се слагат брашното, солта и маслото. Стриват се с пръстите на трохи. Добавя се жълтъка и водата (на части). С миксер се смесват първо на ниска, с после на висока степен около минута. Чевръсто се оформя топка, която се сплесква и завива в свежо фолио. Прибира се в хладилника за 30 минути.

На части се изважда тестото от хладилника и се разточва върху набрашнен плот. изрязват се кръгове с диаметър малко по-голям от този на тарталетените форми. Формичките се намазват с мазнина/спрей и във всяка се поставя тестено кръгче, като се притиска към дъното и стените и излишното тесто се отстранява. Надупчват се с вилица и се прибират за 30 минути в хладилника.

Изваждат се и във всяка формичка се поставя парче хартия за печене. Отгоре се изсипват бобени зърна, сушен грах или макарони. Печем 15 минути в предварително загрята фурна на 190 С, след което отстраняваме бобените зърна и хартията и връщаме за още 5 минути.

 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц