Тарталети със зеленчуци и розмарин

Тарталети със зеленчуци и розмарин Лакомник
Тарталети със зеленчуци и розмарин
Време за приготвяне
Приготвяне
90 минути
Порции
Порции
8
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

За тестото:

150 г брашно

1/2 чаена лъжица сол

100 г масло

1 жълтък

5-6 супени лъжици ледено студена вода

За пълнежа:

1/2 патладжан

4 малки домата

1 голяма червена чушка

3 малки тиквички

5 стръка пресен лук

3 скилидки чесън

3 супени лъжици зехтин

1/2 супена лъжица сух розмарин

сол на вкус

24 топчета бейби моцарела

настърган пармезан

Начин на приготвянe

В купа се слагат брашното, солта и маслото. Стриват се с пръстите на трохи. Добавя се жълтъка и водата (на части). С миксер се смесват първо на ниска, с после на висока степен около минута. Чевръсто се оформя топка, която се сплесква и завива в свежо фолио. Прибира се в хладилника за 30 минути.

На части се изважда тестото от хладилника и се разточва върху набрашнен плот. изрязват се кръгове с диаметър малко по-голям от този на тарталетените форми. Формичките се намазват с мазнина/спрей и във всяка се поставя тестено кръгче, като се притиска към дъното и стените и излишното тесто се отстранява. Надупчват се с вилица и се прибират за 30 минути в хладилника.

Изваждат се и във всяка формичка се поставя парче хартия за печене. Отгоре се изсипват бобени зърна, сушен грах или макарони. Печем 15 минути в предварително загрята фурна на 190 С, след което отстраняваме бобените зърна и хартията и връщаме за още 5 минути.

 

Зеленчуците се измиват и почистват. Нарязват се на кубчета, или ивици. Поставят се в подходяща тава, заливат се със зехтина, подправят се със солта и сушения розмарин. Разбъркват се добре и се пекат около час на 200С, предварително загрята фурна.

Зеленчуците се оставят да се охладят за кратко. Тарталетените основи се пълнят с печените зеленчуци, в центъра се поставят три топчета бейби моцарела и отгоре се поръсва с настъргания пармезан. Връщат се за 10 минути във фурната, за да се разтопи моцарелата и да се запече леко пармезана. Сервират се топли, декорирани с пресен розмарин.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц