Сурвакарски кравайчета

Сурвакарски кравайчета Лакомник
Сурвакарски кравайчета
Време за приготвяне
Приготвяне
3 часа
Порции
Порции
20
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

640 г брашно

15-20 г мая

10 г сол

15 г гликоза

300 г вода

Начин на приготвянe

В по-дълбок емайлиран съд се налива определеното количество хладка (не гореща) вода. Прибавя се натрошената мая и се бърка до нейното размиване. Слага се солта, предварително разтворена с малко вода и прецедена. След това се насипва брашното и се меси продължително (по-дълго от нормалното месене), до пълното усвояване на водата, докато се получи твърдо и сухо тесто. Оставя се да отлежи около 20 минути, за да се отпусне и да стане годно за оформяне на кравайчетата. Трябва да се има предвид, че тестото за варените кравайчета не се оставя да втасва, а само да отлежи. Ако се допусне продължително втасване на тестото, после при варенето и печенето кравайчетата се деформират.

След като тестото отлежи, се пристъпва към оформянето на кравайчетата. Те трябва да имат диаметър 5-6 см и да тежат в изпечено състояние около 14-15 г всяко.

Тестото се разделя на 5 еднакви по тегло късчета. Всяко от тях поотделно се измесва добре, след което се разточва на равномерно дебел фитил. Практически се получават пет еднакви фитила. Всеки фитил се нарязва напречно на 10 равни по тегло парчета. На свой ред всяко едно парче също се източва на фитил, равномерно дебел в средната му част и слабо надебелен в двата края. От тестото, разточено по този начин, се получават 50 кравайчета. За целта фитилът се свива на кравай, като двата му надебелени края се завиват към средата на кръга и се поставят успоредно един до друг. С помощта на показалците на двете ръце краищата на фитила се притискат силно един към друг, след което пак с помощта на пръстите образувалият се връх се изравнява, докато двата края окончателно се слепят. Мястото на слепването се овалва с дланта на ръката, така че да се изравни по дебелина с останалата част на фитила. Слепването на кравайчетата трябва да стане много добре. В противен случай при изваряването двата края се отлепват. Освен това при оформянето не се използва брашно, защото то пречи на слепването.

Оформените кравайчета се нареждат върху дъски, предварително поръсени с брашно, без да се допират едно до друго. Оставят се да втасат в помещение с температура 25-30°. След половин час кравайчетата се прехвърлят в по-хладно помещение за още около 20 минути, за да се втвърдят и да запазят формата си при варене.

Варенето става по следния начин: в съд с по-широко дъно се наливат 12 части вода и 1 част гликоза. Загрява се до точката на кипене на разтвора. Преди да кипне, се слагат кравайчетата. В момента на поставянето им те потъват в разтвора, но след това започват да изплуват на повърхността. За да се предотврати това изплуване, в съда се поставя дървена решетка или друго приспособление, което се потопява леко в разтвора и по този начин държи кравайчетата под равнището. Варенето продължава не повече от 4-5 минути, като се обръщат, за да се сварят и от двете страни. Ако се преварят, при печенето се напукват и стават жилави. Сварените кравайчета се изваждат от водата с цедка или пръчка. Нареждат се върху леко навлажнени дъски, като се поставят така, че страната, върху която са лежали по време на втасването, да остане отгоре.

След това заедно с влажната дъска се поставят за две минути в пещ или фурна, за да се подсушат. После се нареждат върху фурнаджийска лопата, с помощта на която се нареждат върху нагрятата долна част на пещта.

Печенето продължава 15 минути при температура до 260° градуса. Вътре в пещта се поддържа горящо дърво за обжарване на кравайчетата, в резултат на което те получават характерен златисточервеникав цвят и карамелоподобна хрустяща коричка. За да се обжарят равномерно от всички страни по време на печенето, кравайчетата се завъртат около горящото дърво от двете му страни.

Печенето на кравайчетата може да стане и в електрическа фурна. По същия технологичен начин се приготвят и големите варени гевреци. Разликата е само в теглото, диаметъра и дебелината на тестения фитил, от който се оформят. Общоприето е теглото им да бъде между 70 и 140 г.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц