Годишните сезони несъмнено влияят на нашето здраве и самочувствие, особено преходът от зима към пролет. Може да подобрим настроението си и да възстановим наша устойчивост, допълвайки диетата си с някои продукти.
Късите дни, кратката експозиция на слънчевата светлина и променливата температура не благоприятстват нашето здраве и настроение. Чувстваме се отслабнали, апатични и уморени. Хубаво е през този период да помогнем на нашия организъм, доставяйки му необходимите съставки за запазване на добрата форма.
Преди всичко яжте редовно. Нека храната да бъде на по-малки порции, но да я консумираме средно през 3 часа. Благодарение на това, нашият организъм ще бъде равномерно захранван с енергия и ще има сила за нашата ежедневна активност.
Най-добре подсилва нашата устойчивост. Може да се приема като добавка, но не трябва да забравяте, че тогава значително по-малко се усвоява, в сравнение с натуралните източници.
Затова се старайте във вашата диета да се появят продукти, като кисело зеле, магданоз, брюкселско зеле, зелен фасул, броколи, карфиол, чушка, лук и чесън. Преди да се появят пресните зеленчуци си заслужава да ползвате богатите на хранителни стойности замразени зеленчуци. Витамин С ще намерите също в кивито, цитрусовите плодове или плодовете от дива роза. Не забравяйте, че при всяко хранене трябва да присъства продукт съдържащ витамин С.
Киселините омега 3, отговорни за правилното функциониране на нервната система, ще намерим преди всичко в морските риби, а също така в рапичното олио и в олиото от пшеничен зародиш. Киселините омега 6, увеличаващи нашата устойчивост към инфекции, се съдържат соевото, слънчогледовото олио и олиото от гроздови семки. Мастните киселини дори снабдяват нашия организъм с енергията, нужна напр. за неговото затопляне.
Кефирът, йогуртът или киселото мляко са истинско богатство на полезните ферментирали бактерии, които много добре влияят на нашата устойчивост и са необходими за имунната система.
Нищо няма да сгрее нашия организъм така добре, както вкусната супа. За да бъде тя хранителна, избягвайте супите, застройвани със запръжка или обилно застроени с млечни продукти. Затова пък е хубаво към тях да се добавят загряващи подправки, като джинджифил, кардамон и индийско орехче.
Не забравяйте за меда. Съдържащите се в него прости захари – глюкоза и фруктоза, правят меда здравословно лакомство, но преди всичко, той има подсилващи свойства. Медът действа също и пречистващо на организма, намалявайки нивото на токсините. Медът се препоръчва срещу преумора, за подобряване на кръвообращението и регулиране работата на черния дроб. Стимулира производството на хемоглобин и червени кръвни телца, а също така има силно антибактериално и противовъзпалително действие. Но не забравяйте, да не подгрявате меда до температура по-висока от 40 градуса, защото тогава той губи своите ценни качества.
Избягвайте предимно храните, съдържащи изкуствени оцветители и консерванти, тъй като те замърсяват нашия организъм и отслабват имунната ни система.
С желание посягаме за нещо сладко, за да си оправим настроението. Затова се постарайте това да бъдат продукти, стойностни за нашия организъм. Захарта и продуктите, които я съдържат, действат бързо, но за кратко, опитайте се да включите в диетата си продукти, богати на магнезий – благотворен в борбата срещу стреса и регулиращ действието на нервната система. Ще го намерим в овесените ядки, орехите, бананите, какаото и в натуралния шоколад.
��8x �P�rgb(243, 143, 3); font-weight: bold; font-size: 12px; padding: 0px 0px 4px; margin: 0px; display: block;">Какво да избягвате
Избягвайте предимно храните, съдържащи изкуствени оцветители и консерванти, т.к. те замърсяват нашия организъм и отслабват имунната ни система.
Сладки неща и закуски
С желание посягаме за нещо сладко, за да си оправим настроението. Затова се постарайте това да бъдат продукти, стойностни за нашия организъм. Захарта и продуктите, които я съдържат, действат бързо, но за кратко, опитайте се да включите в диетата си продукти, богати на магнезий – благотворен в борбата срещу стреса и регулиращ действието на нервната система. Ще го намерим в овесените ядки, орехите, бананите, какаото и в натуралния шоколад.