Колкото и да обикаля човек по света, винаги иска да се върне в родината. Предлагаме ви да опитате едни от най-хубавите нашенски ястия от китните градчета, сгушени в полите на Стара планина. Вкуснотиите там са без чет, но ние подбрахме за вас едва пет от най-добрите.
Пуйка
Необходими продукти:
1 пуйка
2 ч.ч. ориз
1 кисела зелка
олио
2 с.л. свинска мас
2 с.л. червен пипер
черен пипер
сол
Начин на приготвяне: Нарязваме зелето на едро, може дори да сложите целита листа. Слагаме го на дъното на пръстен гювеч, заедно с малко мазнина. Посоляваме пуйката отвън и отвътре. Слагаме я върху зелето. Отгоре я покриваме с част от листата. Затваряме капака на гювеча и слагаме да се пече на умерена фурна. От време на време обръщаме. Полъваме със соса, който се образува под нея. Когато пуйката стане готова, се вади от гювеча, а останалото зеле се нарязва на ситно и се слага да се вари. В тенджерата добавяме и маста, както и червения пипер. Връщаме зелето обратно в гювеча. Връщаме и пуйката. Идва ред на ориза и олиото. Варим, докато оризът стане готов. Накрая може да се сложи във фурната да се пече за кратко, за да хване коричка.
Бял мъж
Необходими продукти:
500 г сирене
100 мл прясно млако
брашно
сол
Начин на приготвяне: Сиренето се настъргва на дребно. Около 5 супени лъжици брашно се размива с прясното мляко. Добавяме сиренето. Посоляваме. Сместа се слага в съд с незалепващо покритие. Бърка се около пет минути, докато се сгъсти и се сервира веднага.
Сладко от рози
Необходими продукти:
1 кг захар
80 цвята от роза
5 ч. Ч. вода
1 л. Лимонена киселина
Начин на приготвяне: Първо цветовете се почистват много добре с вода. Премахват се и чашките им, за да останат само листенцата. Варим в захар и вода. След като сместа се сгъсти, идва ред на лимонената киселина. Оставяме да поври още пет минути. Наливаме в буркани и запечатваме.
Телешко
Необходими продукти:
750 г телешко месо
500 г сушени сини сливи
олио
доматено пюре
1 глава лук
червен пипер
захар
сол
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на кубчета като за кебап. Нарязваме главата лука на ситно. Запържваме месото в олиото. Когато се зачерви, идва ред и на лука. Поръсваме с подправките. Размиваме доматеното пюре с малко вода и го добавяме към месото. Оставяме да ври на тих огън. Посоляваме. Отделно варим сливите. Когато станат готови, ги добавяме към ястието, за да се овкусят. Не разбърквайте, защото плодовете лесно ще се разкъсат. Поръсете с малко брашно. Добавяме и захарта, оставяме да се карамелизира.
Боб с чушки
Необходими продукти:
шарен боб
1 глава лук
1 чушка
1 морков
олио
коприва
доматен сос
девесил
джоджен
Начин на приготвяне: Бобът се счуква суров в хаванче. Накисва се, докато паднат люспите му. През това време се нарязва лука, чушката и морковите. Прибавяме към тях и малко олио и ги слагаме да се варят, заедно с боба. Накълцваме копривата и прибавяме към нея доматите и останалите подправки. Слагаме тази смес малко преди ястието да се свари. Посоляваме на вкус и оставя докато се свари напълно.