Спагети „Болонезе”

Спагети „Болонезе” Лакомник
Спагети „Болонезе”
Време за приготвяне
Приготвяне
3 часа
Порции
Порции
4
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

2 ч.л. масло

2 ч.л. зехтин

1 глава лук, настъргана

1 морков, почистен и нарязан на ситно (в чопър)

1/2 връзка листа от целина, нарязан на ситно

450 г телешка кайма

сол на вкус

1 ч.ч. сухо бяло вино

1 ч.ч. прясно мляко

щипка индийско орехче

600 мл домати от консерва, смляни, като запазите отделно сока

500 г спагети

50 г пармезан

Начин на приготвянe

Загрейте маслото и зехтина в касерола или голям, дълбок тиган на средно силен огън. Добавете лука, моркова, целината и сотирайте докато омекнат около 7 минути. Добавете каймата и бъркайте с вилица, така че да я разделите. Добавете 1 ч.л. сол и гответе като бъркате, за да не загори. Трябват ви около 3 минути докато месото смени цвета си. Добавете виното и оставете да къкри докато алкохолът изври. Добавете млякото и индийското орехче. Оставете на къкри докато млякото заври, около 4 минути. Добавете доматите и половината от сока им. Когато сосът започне да ври, намалете огъня съвсем, колкото да къкри соса. Гответе в непокрит съд около 3 огъня, ако сосът започне на ври. Ако сосът се сгъсти преди да е изтекло времето, добавете още от останалия доматен сок.

Сварете спагетите както е указано на опаковката (около 10 минути) във вода с малко зехтин и сол. Сипете ги в чиния за сервиране, добавете от соса и отгоре поръсете настърган пармезан.

 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц