Соята е храната на бъдещето

Соята е храната на бъдещето Лакомник

Това е най-добрият заместител на месото

Соята е храната на бъдещето
Автор:Лакомник

Вече години наред соята добива все по-голяма популярност. Смята се за здравословен продукт, добър заместител на месото, едно от най-хубавите открития на човечеството. Но откога имаме соя на масата си? Откога се прави тофу или пък соеви спагети? Всъщност историята започва преди повече от 30 века.

Първите исторически данни за това растение са оставени от китайците. Те започват да използват соята още от XI век пр. н. е. Веднага разбрали, че не могат да се хранят директно с нея, както правели вече с ориза. Затова постепенно открили технология, с която да я правят годна за ядене. След дълго киснене, тя се сварявала.  С напредването на годините, китайските готвачи открили, че от соята стават чудесни продукти. И то такива, които издържат по-дълго. Започнали с мляко от соя, продължили със сиренето, а накрая си забъркали и прясна паста. Първите европейци, които попаднали по тези земи били потресени, че не виждат нито крави, нито кози или овце, но им сервират сирене. Едва по-късно разбрали тайната.

Но защо китайците хапвали соя? Поради същата причина, поради която готвят различни насекоми – заради протеините в тях. А както знаем, те напълно заместват месото. Затова и в наши дни соята е идеален заместител на мръвката, а калориите са десетки пъти по-малко.

Без древните хора да знаят тези факти, че редовно хапвали соя, за да са здрави. И мълвата за продукта бързо се разпространила из цяла Азия. Имало само един минус – зърната на растението нямали никакъв вкус. Затова винаги трябвало се добавят сол и подправки. Правило, което се спазва и до днес.

Години след тофу, китайците открили и добре познатия в наши дни соев сос. Уникалната подправка се превърнала в ценна стока и в края на XVII век азиатската страна изнасяла тонове от него към Европа.

Но опитните земеделци на Стария континент поискали собствени насаждения. Затова започнали да я култивират. Първите ниви, на които растяла соя, били в Холандия и Франция. Докато западните учени все още изследвали що е то соя и как може да се увеличи добивът, учени от Дубровник успешно задили хиляди декари с растението и започнали да го събират и продават.

Въпреки че са близо до Китай, руснаците късно научили за чудния продукт. Когато комунизмът завладял бившата империя и се създал СССР, гладът се оказал на дневен ред за повечето републики. След дълги съвещания, ръководителите поискали от почти всеки селянин да сади соя. Но никой не обяснил как се готви. След месеци на опити, гладните хора успели да си направят само хляб от соя. Там се яде така и до днес.

Какво казва науката

От години учените се опитват да убедят човечеството, че соята е по-добрият продукт от месото. Но все още има твърде много фенове на мръвката. Наскоро стана ясно, че е дешифриран напълно геномът на растението. А това дава възможност за по-големи добиви. Учените се опитали да разгадаят именно нея, защото тя има още едно уникално качество – може да създава собствени белтъчни молекули. На това не е способно нито едно растение в света. Освен това протеините в нея ще ни помогнат в бъдеще. До няколко десетилетия се очаква населението на земята да стане 9 млрд. Души. И тогава хранителните продукти, още повече животните, ще намалеят драстично. С други думи, това ще е нашият изход от световния глад. Но това далеч не е всичко. След като геномът е разкодиран, той ще може да се промени и в още една посока – растението да съдържа до 40% повече мазнини, отколкото има сега. По този начин ще е перфектният продукт за биодизел. А така ще имаме реална алтернатива на петрола.

Още по темата
Още по темата
Цветята са полезни и за стомаха
Красивите цветове на някои растения, които познаваме добре или виждаме всеки ден могат да се превърнат лесно и бързо във вкусно блюдо. Приготвянето му ще е кратко,...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц