Сливенски милинки

Сливенски милинки Лакомник
Сливенски милинки
Време за приготвяне
Приготвяне
3 часа
Порции
Порции
20
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

830 г брашно

125 г краве масло

30 г свинска мас

3 яйца

20 г захар

12 г сол

20 г мая

0,350 л хладка вода

Начин на приготвянe

Още в самото начало подчертаваме, че трябва точно да се спазва технологията и количеството на определените продукти. За това те са посочени в грамове. Спазвайки тези условия, ще се получат т.нар. сливенски милинки, които са дребни на вид и се пекат по 40 броя в тава.

В дълбок съд се налива хладка вода. Прибавя се натрошената мая и се разбърква до пълно размиване. Слагат се 9 г сол, 12,5 г разтопено краве масло и 650 г брашно от посочените продукти. Всичко се омесва много добре, докато се получи еднородно, меко тесто, без признаци на неусвоена вода или неизмесени частици от брашното. Замесеното тесто трябва да има температура около 30°. Втасването на тестото продължава общо около 50-70 минути, като след първите 30-40 минути на втасване то се избива добре.

След като тестото втаса, започва оформянето на милинките. За целта се използват 60 г от маслото и 12 г от маста в разтопено състояние. С богато намаслени ръце се откъсват и овалват малки топки с големината на орех. Тестените топки се поставят в тава, като най-напред се нарежда най-външният ред, а след това последователно останалите, докато се напълни тавата. След нареждането на всеки ред вътрешната страна на милинките се намазва обилно с мазнина. Това се прави, за да се напоят обилно с нея, да се изолира  всеки ред и накрая след изпичането им да се отделят по-лесно една от друга.

Оформените милинки се оставят да втасват при температура 32-35°. Когато полувтасат, се намазват с глазура, предварително приготвена от останалите 42,5 г разтопено краве масло, 18 г от брашното, 3 г сол и вода, три пъти повече от посоченото количество брашно (0,220-0,240 л). Всички продукти се слагат в съд, смесват се добре и след това се разбиват до получаване на кремообразна каша. След като се залеят с тази глазура, полувтасалите милинки се оставят наново да втасват. Чрез поставянето на глазурата върху втасалите милинки се цели да проникне част от нея между отделните редове. Не се слага глазура върху втасали милинки, защото може да спаднат.

Преди да се поставят във фурната, втасалите милинки се намазват с тънък слой от разбитите яйца. Пекат се при температура 260° 15 минути. Изпечените милинки трябва да имат грапава повърхност с червеникавожълт цвят. При разчупване на питата отделните парчета трябва свободно да се отделят. Вътрешността им трябва да има равномерни шупли и да е добре изпечена. Милинките се консумират топли, поръсени по вкус с пудра захар, с кисело мляко, с айрян и др.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц