Загрейте фурната на 170 градуса. Разбийте мекото масло заедно с пудрата захар. Прибавете лимоновата кора и ванилията и разбийте, заедно с яйцето. Накрая сгъстете с брашното. Изсипете сместа върху намаслена и набрашнена хартия за печене във форма със свалящ се ринг. Разпределете равномерно по дъното. Набодете с вилица повърхността. Печете до порозовяване и след като го извадите го оставете да се охлади напълно.
През това време в купа смесете сухото съдържание на крема пудра захар. Добавете последователно 6 с.л. от млякото, като постоянно разбърквате. Сложете останалото мляко да кипне на котлона и го отстранете. Гребнете от топлото мляко няколко лъжички и уравновесете температурата на сместа в купичката. След това внимателно я налейте в млякото, като не спирате да бъркате. Върнете съда с крема на слаб огън и бъркайте, докато се сгъсти. Оставете го да се охлади.
Обелете и нарежете крушите по дължина. В малка тенджера разтопете маслото и задушете крушите, заедно с 2 с.л. кафява захар, 1/2 ч.л. канела и 1/2 ч.л. лимонова кора. Оставете ги да се охладят.
За карамеления сос карамелизирайте захарта и щом я отстраните от котлона налейте 1 ч.ч. сметана. Бъркайте до получаване на хомогенна смес.
Внимателно отстранете хартията за печене под блата и го върнете обратно във формата с ринга. Налейте бадемовия крем. Отгоре аранжирайте плътно парченцата круши и накрая залейте с карамеления сос. Охладете в хладилник едно денонощие, за да стегне добре и извадете от формата.