Загрейте олиото на средно силен огън и добавете лука да се запържи до златисто за 2 минути. Добавете месото и разбъркайте така че да не се слепи. Добавете нарязания на ситно морков и доматеното пюре. Добавете нарязаната на ситно целина и ориза и гответе дори оризът стане прозрачен. Добавете черен пипер и сол и разбъркайте. Сместа трябва да е еднородна, разбъркайте добре. Поръсете магданоз.
Вземете лист от зелката и сложете плънка според големината на листа, така че да може да увиете сармата добре. Може да разделите зелевия лист на две, ако искате да направите съвсем малки сармички. Наредете сармите плътно в тенджера, чието дъно сте покрили със зелеви листа, и залейте с вода, зелевия сок и олио. Покрийте с порцеланова чиния, така че всички сармички да са под вода и да не изплуват. Варете около 40 минути на бавен огън и проверете готовността на ориза в сърма от най-горния ред. Ако е омекнал, ястието е готово.