Кои са най-опасните храни в супермаркета
Днес всеки знае, че храната може не само да ни разболее, но и да ни убие. Например, хората ядящи богати на мазнини и захар храни са доста по – застрашени от развитие на цели купища с болести, сравнено с хората консумиращи повече плодове и зеленчуци.
Наравно със стреса, вредните храни са най-честите причинители на рак, диабет и сърдечни заболявания, дори и смърт. За любителите на пикантната кухня рискът да развият рак на стомаха е цели 4 пъти по-голям. Ето кои са най-опасните храни в супермаркета, чиято покупка и консумация трябва да си забраните завинаги.
1. Саламите
Деликатните резенчета колбас може да изглеждат апетитни, но в България техният състав на практика е неизвестен (сигурен съм, че и производителите не знаят какво точно са слагали вътре). Дори да имаше някакво месо, то обикновено е наблъскано със сол и мазнина, достатъчни да убият цяло поколение лабораторни мишки.
Вместо колбаси, купувайте пилешки гърди и пуешко месо (чиято средна цена не е много различна). Преди да платите обаче се уверете, че филето не е третирано с химикали и не е замразявано. Как да сторите това? Ами най – лесно купувайте само от търговци, на които имате доверие.
2. Туршии и консерви
Изненадващо, но любимите ни кисели краставички също попадат в черния списък на диетолозите. Това става заради голямата концентрация на натрий (сол) при приготвянето им и практически нулевата хранителна стойност.
Така че, вместо да се запасявате с армии от буркани, за зимата пригответе няколко каци кисело зеле (все още не е късно). Експертите до един са категорични, че естествено ферментиралото зеле е чудесно допълнение към всяка здравословна диета, тъй като е пълно с борещи рака пробиотици и антиоксиданти. Супер полезно за имунната система.
3. Маргарин
Веднага, незабавно и на секундата изхвърлете евтината кутия със сигнално – жълт маргарин, която толкова лесно слагате в пазарската количка заради тънката цена. Да, подлъгани сте, но тялото ви ще съжалява горчиво заради вашата лакомия. В 99% от случаите маргарините са заредени на 99% с хидрогенирани мазнини – опасните виновници за лош холестерол, повишаващи риска от сърдечни болести над 50%.
Алтернативата е качествено краве, кокосово или фъстъчено масло, красиво разстлано върху прекрасно препечена филийка пълнозърнест хляб.
4. Газирани напитки
Всички газирани напитки (дори и представяните като диетични) са пълни със захар или още по – лошо, с химически подсладители. Да пийнеш чашка – две не е голям проблем, но когато започнеш да обръщаш цели бутилки, за тялото настъпва истински ад.
Редовната и прекомерна употреба на изкуствени подсладители, рано или късно избуява в поредица от неприятни симптоми: подуване на корема, увеличаване на апетита и преяждане, засилват риска от инсулт и инфаркт.