Ракът дебне и у дома

Ракът дебне и у дома Лакомник

Тефлоновите тигани и почистващите препарати са отровни

Ракът дебне и у дома
Автор:Лакомник

Все повече хора осъзнават, че до голяма степен развитието на болестта може да се дължи на нездравословен начин на живот – неправилен хранителен режим, прекаляване с цигари и алкохол, заседнал живот. Малко хора обаче се замислят, че рискът от рак може да бъде намален дори чрез малки промени у дома. Във всеки дом има безброй химикали, които използваме за почистване. Голяма част от съставките им водят до опасности от рак и от други здравословни проблеми. Не можете сами да промените околната среда и да я направите по-чиста и безопасна, но поне можете да ограничите риска в дома си. В този брой ви предлагаме да се запознаете  лесни стъпки за да подобрите средата в къщата си и да се предпазите от страшната болест – рак.

 

Не на препаратите

Не използвайте толкова много готови препарати. Заменете част от тях с еко-алтернативи или си ги приготвяйте сами. Разбира се, препаратите са нужни и някои от тях не могат да бъдат избегнати. Други обаче много лесно могат да се заменят. Така ще бъдете полезни и за околната среда.

 

Четете преди ползване

Прочитайте внимателно етикетите на препаратите преди да ги ползвате. В крайна сметка, веществата, които купувате и използвате ще останат поне за известно време във въздуха, а така и цялото семейство ще ги вдишва. Това не се отнася само за препаратите за почистване, а и за ароматизаторите, перилните препарати и козметиката.

 

Кои са опасни

От почистващите препарати, опасни са тези, които избелват като белината например. Избягвайте и продукти с хлор и амоняк – вредни са при вдишване. Особено в помещения като бани и тоалетни, които доста често нямат прозорци.

 

Откажете се от пластмасата

Намалете употребата на пластмаси. Особено в кухнята. Доста от модерните кутии за съхранение на храна са пластмасови. За съжаление е почти неизбежно да ги не ги използвате. За това се информирайте добре и изберете най-малко опасното. Със сигурност трябва да избягвате готвенето в микровълнова в пластмасови съдове, особено за деца. Както и повторната употреба на пластмасови бутилки.

Загряването на пластмасата дава още по-голям шанс от нея да се емитира вредно вещество, което да попадне в храната и водата. Така че търсете кутии, на които специално е отбелязано, че стават за използване в микровълнова. А най-добре е да са стъклени.

 

Вредните тигани

Почиствайте редовно и много добре плотовете в кухнята. И всички други повърхности, на които оставяте храна. Внимавайте и с тиганите. Доста са експертите, които смятат, че тефлоновите покрития са вредни за здравето ни. Много са и тези, според които дори да има вредни вещества в тях и те да се отделят, не са достатъчно, за да ни навредят. Така че не можем да бъдем сигурни вредят ли или не.

 

Изхвърлете всички пестициди и отрови

Избягвайте да държите у дома си препарати като пестициди, хербициди, отрови, дори препаратите против бълхи за домашните ви любимци. Някои от веществата, които се използват в препаратите против молци и комари например, са били открити в големи количества в урината на деца с левкемия. Друго изследване свързва хербициди с развитие на рак на мозъка при децата. Метилбромидът се свързва с рак на простатата. Атразинът с рак и проблеми при новородените.

 

Забравете ароматизаторите и свещите

 

Избягвайте да ароматизирате дома си със ароматни свещи или пръчици. Има безброй други начини, по които да го направите. Като използвате лавандула, ванилия, канела, етерични масла например. Ароматизаторите за въздух са едни от най-опасните за замърсяването у дома. Много от тях съдържат карциногенни вещества, вредни за белите дробове, черния дроб и бъбреците.

Още по темата
Още по темата
Как да почистите експресно
Почистването на дома е много личен въпрос и въпреки че всеки го прави, вие трябва да се ръководите от собствените си стандарти, а не да се опитвате да лъскате...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц