Фолкпевицата Райна е истинско доказателство, че при добро желание и най-заетите жени намират време да приготвят сами нещо вкусно. Въпреки всичките й нощни участия, родената в Сандански изпълнителка обича да приготвя вкусни вечери. Дори когато готви само за себе си. "Много по-здравословно е да ядеш домашно приготвени храни, защото сам избираш какви продукти да сложиш и знаеш как е приготвено", категорична е Райна.
Хляб с маслини
Необходими продукти
100 г кашкавал
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
200 мл вода
2 с.л. зехтин
6 маслини зелени
10 г мая
500 г брашно тип 500
Начин на приготвяне
Замесете тестото, като към пресятото брашно, смесено със солта, добавете шупналата мая със захарта, киселото мляко, зехтина, водата, омесете меко и еластично тесто. Оставете да втаса за 40 минути. Готовото тесто премесете втори път, разточете го на овална кора, намажете със зехтина, поръсете с настъргания кашкавал, сложете нарязаните маслини, завийте на руло, сложете в правоъгълна форма и оставете да втаса за още 20-30 минути. Напръскайте хлебчето леко с вода и поръсете с брашно, печете до готовност. Готовото хлебче намажете с масло и завийте с чиста кърпа.