Седем години след включването си в Европейския съюз все още не се чувстваме като общност. Въпреки това обаче на практика живеем в една голяма държава, която се простира на почти цял континент. Прелагаме ви една кратка, но съдържателна разходка из вкусните кътчета на нашата голяма страна.
Европейска салата
Необходими продукти:
2 печени чушки
1 краставица
300 г царевица
200 г топено сирене
100 г саламурено сирене
2 с. л. кисело мляко
2 с. л. зехтин
2 скилидки чесън
Начин на приготвяне: Чушките се обелват и се нарязват на ситно, заедно с краставицата. Най-добре е царевицата да е от консерва. Отцежда се и се добавя и тя. Идва ред на чесъна, който също се нарязва добре. Зеленчуковата смес се поставя в дълбока купа. В друг съд се смесват киселото мляко и двете сирена. Поръсваме с малко зехтин и сол. Заливаме зеленчуците с тази смес. Преди да сервираме, поръсваме с пресен копър.
Миди с бира
Необходими продукти:
1 кг. пресни миди
настъргана кора от лимон
150 мл сметана
1 гл. лук
корени от копър
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. черен пипер
300 мл бира
Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ивици, а корените от копър на дребно. Загряваме добре маслото и запържваме. Задушаваме ги докато омекнат. Поръсваме със сол и пипер. Наливаме бирата. Когато сосът заври, добавяме мидите с черупките. Те трябва да са добре почистени, най-добре с четка. Слагаме капака и оставяме да се вари, докато мидите започнат да се отварят. Когато станат готови ги прехвъряляме в чиния за сервиране. В останалия в тенджерата сос добавяме лимоновата кора и сметаната. Оставяме да ври поне пети минути. Заливаме мидите.
Супа Панадел
Необходими продукти:
500 г говеждо месо
250 г говежди кости
7 чаши вода
корени за супа
сол
За питките:
1 к. ч. прясно мляко
1 яйце
3 с. л. брашно
30 г краве масло
Начин на приготвяне: Месото и костите се сваряват заедно в подсолена вода на слаб огън за поне три часа. Изчистваме корените за супа и добавяме и тях. Варим още 20 минути. Прецеждаме бульона. Нарязваме месото на ситно и го връщаме в течността. Междувременно правим и тънки питки, подобни на палачинки от тестото за тях. Пържат се на сгорещен тиган. След като станат готови се нарязват на ленти и се добавят в супата.
Ростбиф
Необходими продукти:
1 кг телешко контрафиле
зехтин
За гарниране:
червено цвекло
1 глава чесън
зехтин
мащерка
балсамов оцет
За соса:
портокалова кора
1 ч. л.мед
сол на вкус
настърган хрян
1 ч. л.горчица
200 г заквасена сметана
2 с. л.портокалов сок
Начин на приготвяне: Месото се посолява и се оставя да престои в хладилника 2 дни. След това се запържва в силно сгорещен тиган, от всички страни. Поръсва се с черен пипер. Прехвърляме го в тава и печем 6 часа при температура от 55 градуса. Когато стане готов се оставя да изстине добре. Трябва да престои на въздух известно време и след това се нарязва напречно на влакната. Правим и соса от продуктите, предвидени за него. Взимаме цвекло, чесън, зехтин и мащерка. Разбъркваме ги добре и ги слагаме в малко парче фолио. Печем ги при 180 градуса за час. Когато и сосът стане готов, месото се нарязва на порции, полива се с малко от соса, както и с балсамов оцет и още малко зехтин и се сервира.
Стю
Необходими продукти:
1 кг овнешко
1 кг картофи
2 моркова
450 г лук
2 стръка целина
магзаноз
черен пипер
Начин на приготвяне: Месото се изчиства добре от тлъстините. Нарядваме са кубчета като за кебап. Режем и зеленчуците на големи парчета. Взимаме дълбока тенджера и на дъното слагаме лука, а отгоре целината и месото. Покриваме с картофите. Поръсваме с подправките. Заливаме с вода, докато покрие. Оставяме да се вари на слаб огън за поне 3 часа. Когато стане готово сервираме от всички пластове и поднасяме с пресен магданоз.