Приборите в кухнята разнасят вируси

Приборите в кухнята разнасят вируси Лакомник

Лошото измитите ножове и рендета са пълни със зарази

Приборите в кухнята разнасят вируси
Автор:Лакомник

Най-много хранителни натравяния в днешно време се дължат на норовируси. Според данните от ново изследване заразяването на храната става най-често по време на приготвянето й. Но не, както мнозина досега смятаха, заради мръсни ръце, а защото вирусите се развиват лесно по различните кухненски уреди, които използваме.

В хода на своето изследване американски учени са проследили пътя за пренасяне на вирусите на хепатит А и норовирусите между плодовете и зеленчуците от една страна и ножовете и рендетата от друга. Опитите били извършвани един път с незаразени кухненски прибори и заразени продукти, а след това – обратно.

При използването на чисти кухненски уреди и заразени хранителни продукти се оказало, че впоследствие били намерени вируси върху поне половината от ножовете и другите уреди, използвани за приготвяне на храната. При използването на заразени ножове и рендета и чисти плодове и зеленчуци заразяването било по-често.

Така учените направили извода, че повече от заразите в кухнята се пренасят заради замърсени ножове, рендета и други кухненски прибори, използвани в готвенето. При това по тези прибори, ако не са били измити добре, били откривани вируси и бактерии дни след това.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц