

Като хранително и лечебно средство празът е бил известен от дълбока древност. Препоръчвали са го на болни от подагра, ревматизъм, при психическо и физическо претоварване.
При научни изследвания е доказано, че повишава секреторната функция на жлезите на храносмилателния тракт, апетита и има антисклеротично действие, предотвратява растежа и развитието на бактериите, възпрепятства развитието на тумори, предпазва от образуването на тромби, засилва имунната система.
Вкусът на праза по принцип се смята за по-изтънчен от този на обикновения лук. Той е основна съставка на някои френски супи. Празът е един от зеленчуците, които се употребяват в почти всички ястия с пресни зеленчуци, тъй като е наличен през цялата година. Използва се и суров в салати. В българската кухня се използва като съставка в плънката на баница с праз, някои видове зелник и лучник, в кебапи, зимни салати и др.
