Кръглият блат:
7-те яйца заедно със захарта се разбиват много добре до получаване на гъста пяна. Постепенно се прибавя пресятото брашно. Внимателно се разбърква до получаване на хомогенна смес. Прибавят се какаото и ванилията и отново се разбърква добре. Изсипва се в кръгла тортена форма, предварително намазана с краве масло или олио и посипана с брашно. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса. Изпробва се дали е изпечено с дървена клечка. По същия начин се приготвя и правоъгълният блат, с тази разлика, че сместа се изсипва в правоъгълна тава.
Оставят се и двата блата да изстинат добре. През това време се приготвя кремът. Млените орехи се заливат с прясно мляко, подсладено с 1 чаена чаша захар, до получаване на гъста кашичка. Прибавя се ванилията и по желание ром. Отделно се разбива до пяна маслото с 1/2 чаена чаша пудра захар. Смесват се изстинали двата крема.
Оформяне на тортата:
Шоколадовият кръгъл блат се разрязва хоризонтално. Така се получават два блата. Долният блат се сиропира със сок от компот от бял плод (кайсии, праскови, дюли и т.н.) или захарен сироп и се намазва с част от крема. Правоъгълният блат също леко се сиропира и се намазва с част от крема. Нарязва се на дълги лентички с ширина 3-4 см. Взема се 1 лентичка, навива се във формата на охлюв и се поставя в средата на долния кръгъл блат. Продължаваме около охлювчето да навиваме останалите лентички една по една и така, докато изпълним целия долен блат. Ако не достигнат лентичките, останалата неизпълнена част от кръглия блат се изрязва. Отгоре се намазва обилно с останалия крем. Сиропира се втората половина от кръглия блат и се поставя най-отгоре на тортата. Така получената торта се намазва отгоре и отстрани с предварително разбита течна сметана и се украсява по желание на домакинята. (с орехи, шоколад, плодове според сезона и т.н.).
Тортата става много красива и вкусна.