Празнична погача

Празнична погача Лакомник
Празнична погача
Време за приготвяне
Приготвяне
3 часа
Порции
Порции
10
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 кг брашно

1 бурканче кисело мляко

3 яйца

1 пакетче краве масло

2-3 супени лъжици олио

1 супена лъжица захар

1 супена лъжица сол

30 г мая

Начин на приготвянe

Маята, захарта и солта се смесват заедно. Сместа се натрошава с дървена лъжица и се разбърква до втечняване във вид на кашица. В направената ямичка в брашното се слагат последователно олиото, яйцата, от които се отделя 1 жълтък за намазване, размитата мая и предварително леко затопленото кисело мляко. Всичко се разбърква и се омесва добре. Оформеното тесто се меси непрекъснато в продължение на 10 минути. След това се поставя в по-дълбока тенджера и се оставя да втасва на топло при температура 25-26°С за 1 - 1 1/2 часа. Втасалото тесто се изважда от съда и се омесва леко втори път. Разделя се на 3 еднакви по тегло парчета. Всяко парче се разточва на кора с дебелина 1 см и диаметър с 5 см по-голям от диаметъра на тавата, в която ще се пече. За получаването на качествена погача при това количество на продуктите се ползва кръгла тава с диаметър 30-35 см.

Първата разточена кора се поставя върху намаслена маса. Намазва се от двете страни с част от разтопеното краве масло. След това върху нея се слагат втората и третата кора, също добре намаслени. Горната повърхност на третата кора също се намазва с разтопено краве масло.

С помощта на остър нож корите се нарязват на 16 еднакви парчета. За целта най-напред наредените кори се режат напречно на 2 половини, след това под прав ъгъл се прави второ нарязване, за да се получат 4 еднакви парчета. Всяко едно от тях се нарязва радиално на още 4 еднакви парчета, с което се получава желаният им брой. Триъгълните парчета се навиват на отделни рула. Навиването започва от широката основа към върха. След това се нареждат в намаслената тава. За намазването й се ползва краве масло или свинска мас. Тавата не се маже с олио, тъй като от него погачата залепва при печенето. Нареждането на парчетата става по посока на часовниковата стрелка, като се започва от периферията на тавата към центъра. Останалите 2-3 парчета се слагат в центъра на погачата, за да запълнят образувалото се празно пространство.

Тавата с наредените парчета тесто се оставя да втасва в затоплено помещение около 30 минути. През това време те бухват, прилепват плътно едно до друго и добиват интересна форма с издута горна повърхност. Намазват се с разбития жълтък, в който може да се прибавят 4-5 капки прясно мляко. По желание погачата може да се поръси със сусам. Пече се в умерена фурна, предварително загрята. Готовата погача се изважда от фурната, покрива се с кърпа и след 10-15 минути се изважда и от тавата, в която се е пекла. Поднася се топла, като се разчупва на парчета.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц