Почитаме Св. пророк Наум

Почитаме Св. пророк Наум Лакомник

Господ му дал сила да предсказва, за да спаси вярващите от греховете им

Почитаме Св. пророк Наум
Автор:Лакомник

Днес православната църква почита паметта на Св. пророк Наум. Той е живял 700 години преди Рождество Христово. Двеста години преди него пророк Йона, по Божия повеля предсказал разрушението на Ниневия за големите беззакония на нейните жители. Ниневитяни се покаяли и всеблагият Господ отменил строгата Си присъда. Но след известно време те пак се развратили. Тогава Господ чрез устата на пророк Наум им открил страшните бедствия, които ще ги постигнат.

Пророчеството се сбъднало точно. Ниневия, един от най-големите и богати градове на древния свят, била разрушена дo основи и разграбена от враговете. Разливането на р. Тигър довършило опустошението. Сега едва може да се познае мястото, където е бил този град.

Пророк Наум предсказал и други събития и утешавал верните Божии служители чрез откриване на евангелските обещания. Времето на служението на порок Наум се отнася към втората половина на царуването на Иудейския цар Езекия, тоест към 745-714 г. пр. Хр. (след разрушаването на Израилското царство). За другите обстоятелства от живота на пророка не се знае нищо. Според преданието, той починал на 45-годишна възраст и бил погребан в отечеството си.

Днес православната църква почита паметта и на Св. Филарет Милостиви, Св. Стефан Урош, цар Сръбски и архиепископ Серафим (Соболев).

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц