Постни бобени изкушения от цял свят

Постни бобени изкушения от цял свят Лакомник

Апетитни предложения от цял свят

Постни бобени изкушения от цял свят
Автор:Лакомник

Ако постите или сте вегетарианец, нивата на протеините в кръвта ви започват да намаляват. А от там и енергията. Хубаво е обаче, че не бива да нарушавате принципите си и да се отказвате от тях. Достатъчно е да хапнете правилните храни, за да наваксате протеините. Най-важната сред тях е бобът. Зеленият фасул също е приятна алтернатива. Събрахме за вас най-вкусните рецепти от целия свят. Има и една нашенска.

 

От Рилския манастир 

Необходими продукти:

200 г стар фасул

2 глави лук

2 моркова

2 чушки - прясна и сушена

2 - 3 стръка джоджен

4 с. л. олио

шарена сол

сол

За запръжката:

1 домат

2 с.л. олио

1 с. л. брашно

1/4 ч. л. червен пипер

Начин на приготвяне: Оставяме боба да се накисне в поне три води. След това го слагаме да се вари. Добавяме във водата една глава лук, нарязана на едро. През това време нарязваме на дребно другата глава лук, двете чушки и моркова. Добавяме и тях едва, когато водата е завряла. 10 минути преди да го махнем от огъня, го посоляваме и подправяме с останалите мерудии. Докато бобът се готви, в тиган загряваме мазнината. Запържваме брашното в нея и поръсваме с червения пипер. Пасираме домата и добавяме и него. Разбъркваме добре и добавяме към боба. Оставяме да ври още 15 минути.

 

Бразилски

Необходими продукти:

2 ч. ч. черен боб

3½ ч. ч. вода

2 ч. л. сол

1 ч. ч. лук

1 ч. ч.  морков

1 ч. ч.  целина

6 скилидки чесън

3 с. л. кимион

3 с. л кориандър

портокал

½ ч. ч. портокалов сок

1 с. л. шери

сокът на 1 лимон

1 с. л. черен пипер

1 с. л. червен пипер

Начин на приготвяне: Оставям боба да се накисне за 4 часа. Водата се сменя. Посоляваме. Оставяме да заври. Намялаваме и оставяме да къкри час и половина. Поръсваме с кимиона и кориандъра. Добавяме зеленчуците и варим докато омекнат. Малко преди да стане готов бобът, слагаме 2 парченца портокал, изливаме лимоновия сок и шерито. Поръсваме с черния и червения пипер. Разбъркайте добре. Оставете да ври още десет минути под капак.

 

Индийско къри

Необходими продукти:

1 ч.ч. червен боб

3/4 ч.л. куркума на прах

4 ч.ч. вода

сол

1 люта зелена чушка

2 с.л. олио

2 глави лук

1 ч.л. млян джинджифил

1 ч.л. счукан чесън

2 ч.ч. домати

 1/2 ч.л. кимион

1 ч.л. кориандър на прах

1 ч.л. гарам масала

пресен кориандър

Начин на приготвянеОставяме боба накиснат във вода за една нощ. Сваряваме го, заедно с част от куркума, солта и чушката. Оставяме боба на страна. Запържваме лука, който сме нарязали на ситно. Добавяме джинджифила и чесъна. Разбъркваме добре. Нарязваме на ситно и доматите. Добавяме ги към сместа. Поръсваме с кориандъра, кимиона и останалата куркума, както и масалата. Разбъркваме добре и добавяме боба.

 

Непалски дал

Необходими продукти:

140  г нахут

140 г кафява леща

140 г червена леща

140 г мунг боб

140 г. шарен фасул

4 с. л. олио

8 резена джинджифил

8 скилидки чесън

2 глави лук

4 домата, нарязани на кубчета

1 ч. л. куркума

сол на вкус

Начин на приготвяне: Двата вида боб, двата вида леща и нахута накисваме в хладка вода за половин час. Изплакваме ги добре и ги сваряваме с литър вода. Най-добре е това да стане в тенджера под налягане. В чист метален съд сгорещяваме олио. В него запържваме чесъна и джинджифила. Добавяме лука и разбъркваме за минута-две. Слагаме доматите. След пет минути идва ред на варивата. Оставят се на огъня още десет минути.

 

Фасул от Бали

Необходими продукти:

1 с. л. фъстъчено масло

1 с. л. сусамово масло

1 скилидка чесън

1 глава лук

300 г зелен фасул

2 с. л. соев сос

2 с. л. вода

100 г бобени кълнове

1/2 ч. ч. фъстъци

Начин на приготвяне: Загряваме двата вида олио в тиган.  Добавяме нарязаните чесън, лук и зелен фасул Шушулките на последния трябва да са сварени. Пържим 3 минути. Добавяме соевия сос и доливаме вода. Готви се още четири минути. Едва тогава идва ред и на бобените кълнове, както и на печените фъстъци.

 

Турска крем супа

Необходими продукти:

1 ч. ч. боб

1 глава лук

1 морков

250 мл прясно мляко

30 г краве масло

Начин на приготвяне: Сваряваме боба, докато омекне съвсем. Малко преди да го махнем от огъня, прибавяме моркова и лука. Тогава е време да сложим и солта. Пасираме сварената супа. След това добавяме прясното мляко и кравето масло и отново разбиваме. Слага се на котлона да заври отново за няколко минути. Ако е гъста, добавете още мляко или вода.

 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц