В сърцето на африканската перла се готви с банани и мляко
Кухнята на африканската перла Малави предлага на чревоугодниците много ястия с банани, мляко и просо. Ако сте вегетарианци, това е вашата дестинация. В страната рядко се готви с месо. Добитъкът е една от основните валути на местните хора и кравите или козите рядко се използват за храна. Когато арабите минали през земите на Малави оставили в наследство пилафа, който много се понравил на коренните жители и те трайно го приели като един от националните си специалитети.
Бананов хляб
Необходими продукти:
100 г масло
90 г захар
400 г брашно
1 яйце
250 мл прясно мляко
1 ч. л. сода
1 ч. л. сол
5 зрели банани
Начин на приготвяне:
Разтопете маслото и го смесете със захарта. Добавете и яйцето. След това, постепенно, се добавят и останалите съставки. Оформят се питки и се поставят в подходяща тава. Пече се при 160 градуса докато се зачервят – около час. Когато го извадите от фурната, го оставете да изстине, преди да го нарежете.
Палачинки
Необходими продукти:
3 узрели банани
1 ч. л. захар
100 г царевично брашно
щипка сол
олио
Начин на приготвяне:
Бананите се намачкват с вилица и към тях се добавя солта, захарта и брашното. В тиган загряваме олиото. Слагаме по една лъжица от банановата смес и разстиламе по тигана докато стане на палачинка. Запържваме докато станат златисто кафяви. Поднасяме като предястие.
Десерт
Необходими продукти:
150 г ситно нарязани фъстъци
100 г масло
2 с. л. захар
1/2 ч. л. ванилия
220 г брашно
пудра захар
щипка сол
Начин на приготвяне:
Разбиваме маслото със захарта. Добавяме фъстъците, ванилията, солта и брашното. Замесваме тесто и разделяме на малки бонбони. Подреждаме в намазнена тава. Оставяме да се пече в предварително загрята фурна до 170 градуса за 35 минути. Вадим ги от фурната и докато са още горещи ги овалваме в пудра захар.
Картофени бисквити
Необходими продукти:
180 г сладки картофи (пюре)
60 мл мляко
4 с. л. разтопено масло
250 г пресято брашно
2 с. л. сода
4 с. л. захар
1/2 ч. л. сол
1/4 ч. л. канела
пудра захар
Начин на приготвяне:
Смесваме в дълбок съд сладките картофи, млякото и маслото. След като се получи еднородна смес, добавяме и останалите съставки. Замесваме тесто и го разточваме върху покрита с брашно повърхност. Взимаме произволна формичка за курабийки или чаша и започваме да изрязваме бисквитите. Подреждаме ги върху хартия за печене. Поставяме във фурна, загрята до 160 градуса. Печем около 35 минути. Когато ги извадим от фурната, ги поръсваме с пудра захар.
Пудинг
Необходими продукти:
2 големи сладки картофи
3 с. л. мед
кора от лимон
сок от 1 портокал
2 с. л. масло
1 яйце
Начин на приготвяне:
Сваряваме картофите в подсолена вода. Изливаме водата и намачкваме картофите. Добавяме останалите съставки, без белтъка на яйцето. Правим тесто. Отделно разбиваме белтъка. Добавяме ги към сместа. Печем във фурна на 170 градуса за 45 минути.