Трябва да пием сок от боровинки всеки ден
От години е известно, че храната ни помага да се чувстваме по-добре и да сме по-жизнени. Често обаче тя може дори и да ни разболее. Но е доказано и още нещо – има храни, които могат да ни подмладят. И те не са никак малко. Само с няколко лесни добавки към менюто можем да си осигурим по-голяма продължителност на живота, без да прибягваме към химически продукти.
Първото и най-важното са ябълките. Чували сме, че те са подходящи за топене на килограми, но незаменимите витамини в тях помагат и в борбата със стареенето. В тях има т. нар. епикатехин полифенол. Причината да са толкова полезни е, че правят стабилни съединения с протеините. Така се получават познаните дъбилни вещества. От години те са известни като прочистващи организма. То успяват да отведат тежките метали от тялото. И в тази група отново влиза гроздето. Универсалният плод за нашето здраве дава сили и в борбата с годините. В черните зрънца се съдържат полифеноли, докато в бялото – катехини. Какъв ефект ще има върху нас гроздето зависи от неговия сорт и климата. Но едно е ясно – антиоксидантите в него са 20 пъти повече отколкото във вит. С и дори повече от 50 пъти, отколкото във вит. Е. Тези вищества помагат на организма да нормализира процесите си. Те са основните виновници за по-добрата еластичност на кожата. А по този начин тя остава по-млада за по-дълго време. Ефектът на гроздето обаче не спира до там. То помага на кръвоносните съдове и има противовъзпалителен ефект.
Следващата полезна храна в списъка на всеки, който иска да остане млад, са боровинките. При тях е достатъчно да пием сок от тези плодове всеки ден. Червените боровинки увеличават нивото на т. нар. добър холестерол и намаляват лошия. Лекарите разказват, че това дава невероятен ефект върху сърцето и кръвното налягане.
Но списъкът съвсем не се изчерпва дотук. Броколите са поредното чудо на природата. Те помагат за повишаването на имунитета, което пък от своя страна означава и по-малко инфекции. Освен за лекити здравословните неразположения, броколите могат да ни помогнат да се предпазим от бича на века – рака. В тях има много фолиева киселина, както и витамин С. В него се открива и вит. К, който е безценен за мозъчната активност. Той подобрява способността на сивото вещество да разпознава обектите, които виждаме. В броколите има и големи количества желязо, калций, калий и фосфор.
За да се чувстваме по-млади и активни, на помощ идват и черешите. Те са плодовете с особено разнообразен състав. Те са чудесни за храносмилателната система и обмяната на веществата.
Полезните съставки в менюто, с които можем да се борим с годините са и черният шоколад, чаят и кафето. Въпреки че често сме чували, че повишават кръвното, те всъщност имат и благотворен ефект върху клетките. В тях има много полифеноли, които възстановяват повредените клетчици. На здравите пък подаряват по-дълъг живот.
Не на последно място остават и плодове и зеленчуци като домати, потрокали, праскови, сливи, малини, червено грозди, спанак, ягоди. Тук е мястото да споменем и невижданата мощ за подмладяване на нара. Древните араби са се лекували от гастрит, бъбречни камъни и дори диабет само със сок от този плод. Ползвали го също така и при главоболие и стенокардия. Индийците обаче били категорични, че с нар човек може да се подмлади. Китайците правят и до днес отвара, която действа противовъзпалително. Лекарите са категорични, че това, което често хапваме повече за удоволствие – месо, риба, мляко и т.н. са нещата, които ни дават силите и калориите да живеем. Плодовете и зеленчуците обаче са тези, които ни помагат да сме по-млади и удължават живота на клетките.