




Разтворете маята в топлата газирана вода (но не вряла) заедно със захарта и оставете да се активизира на топло за 10-15 минути. Пресейте брашното и го добавете към маята заедно със зехтина и солта. Замесете тестото за около 10 минути, докато се получи гладко и еластично. Оформете го на топка, поръсете го леко с брашно, покрийте с кърпа и оставете да втаса за 1 час. От тестото може да приготвите една голяма пица. Разточете го на блат за пица и го сложете в подходяща тава, посипана с брашно, за да не залепне. Отгоре намажете с доматения сос, филийки гъби (по желание), салам, царевица и полейте със струйка зехтин. Поръсете с малко сол и разпределете настъргания кашкавал, а отгоре риган. Сложете пицата да се пече в загрята фурна на 180-200°C за 30 мин. Към края чукнете яйцата отгоре и запечете до готовност. Поднесете пица „Венеция” още гореща. А отгоре по желание - чеснов сос.
Сосът:
Чесънът и копърът се режат на ситно и се бъркат с киселото мляко, солта и майонезата. Разбиват се с пасатор и е готов.
Добър апетит!
