Питка

Питка Лакомник
Питка
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
8
Автор
Петя Петрова, Лясковец
Лакомник Необходими продукти

1 мая
3 яйца
1 кг брашно
400 г прясно мляко
3 супени лъжици олио
1 с.л. лъжица сол
1 с.л. лъжица захар
сирене

Начин на приготвянe

Маята разбиваме с една супена лъжица захар плюс една супена лъжица брашно и малко водичка. Оставяме да шупне. Разбиваме 2 яйца плюс един белтък, прясното мляко (леко затоплено), олиото и накрая една супена лъжица сол. В предварително пресятото брашно се прави кладенче и се изсипват шупналата мая и яйчената смес. Омесва се тесто. Разделя се на 2 парчета, престоява около 10 минути. Първото се меси с още малко брашно, разточва се на кора, дебела 5 мм, поръсва се с олио, натрошено сирене. После 2-рото парче също се омесва малко, разточва се колкото първото и се слага върху него, отгоре само се намаслява. Както е на два ката, се навива на руло. Рулото се реже на пънчета, дебели 2 см. В намаслена тава се нареждат легнали. Така оформената питка се оставя да втаса. Когато втаса добре, се намазва с разбит жълтък и се поръсва със сусам. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40 мин.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц