Питка с кайма и праз (или зелен лук)

Питка с кайма и праз (или зелен лук) Лакомник
Питка с кайма и праз (или зелен лук)
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
8
Автор
Ренета Михайлова, Шумен
Лакомник Необходими продукти

За тестото:

1 пакетче прясна мая

1 1/2 с.л. захар

2 ч.л. сол

500 мл вода

около 1 кг брашно

3 с.л. олио

За плънката:

500 г кайма

праз или зелен лук, като може и стар - според сезона

олио

Начин на приготвянe

Готовото тесто се разточва или разстила с ръце. Слага се плънката от запържена кайма и лук, като по желание може да добавите и подправки или да използвате предварително овкусена кайма. След това се навива на руло, от което се режат филии, които се нареждат полулегнали, чрез леко застъпване една върху друга, в намаслена тава. Оставят се да втасат и се пекат намазани с яйце или олио в загрята фурна. Един съвет: ако нямате време да чакате да втаса или просто нямате търпение, поставете питката във фурната. Включете я за 10-15 минутки на най-ниските градуси – 50-80°С според самата фурна - и след това усилете. Така ще си втаса, докато постепенно се покачват градусите на фурната и ще стане по-бързо.    

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц