Патладжанът e кулинарното чудо на света

Патладжанът e кулинарното чудо на света Лакомник

Зеленчукът лекува болежки по поръчка

Патладжанът e кулинарното чудо на света
Автор:Лакомник

Патладжанът, който се свърза с много от националните кухни в света, е обичан и предпочитан продукт на всички континенти. Неговата родина обаче е Индия. Появвил се е за първи път преди повече от 4000 години. И както тогава, така и днес, ботаниците били убедени, че той е плод. Ценното растение бързо станало основна част в ястията на ранните цивилизации. Египтяните приготвяли от него какво ли не, персийците постепенно допълнили списъка от рецепти. По-късно той попаднал и в дворцовите кухни на султана на Османската империя. Арабите също не се лишили от вкуснотията. Искали той винаги да е на масата им и затова забъркали невероятна разядка от него, заедно с тахан, чесън и лимон. Маврите занесли малко от тях в Испания и така патладжанът се появил в Европа. Но жителите на Стария континент не го приели никак добре. Смятало се, че който хапне от него, полудява.

Векове по-късно, майсторите кулинари започнали да събират рецептите от цял свят. И така разбрали, че в Индия се прави чудно пюре от патладжан, чушки, домати и повече от 10 подправки, което днес познаваме като кьопоолу. Десетки са и ястията, които забъркват арменците и до днес. Не може да не споменем незабравимите схторац – рулца от пържен патладжан, в които има плънка от млечен сос с чесън и подправки.

Но не можем да пропуснем Турция. Там патладжанът участва в много рецепти със собствена биография. На първо място това е имамбаялдъ. Буквално преведено името означава „припадналият имам“. И разбира се, има легенда за него. Един имам бил впечатлен от невероятните пълнени с домати, лук и чесън патладжани, заляти с малко зехтин. Не успял да устои на аромата и на вкуса и припаднал от възхита. Други казват, че просто е преял, а трети пък допълват, че най-вероятно е паднал до трапезата, защото е разбрал, че някоя от съставките липсва и няма да си хапне от ориенталската вкуснотия.

Но майсторите не спирали с експеримените в кухнята. Издълбали две половинки от патладжан и ги напълнили само с кайма и подправки. Името отново не било за пренебрегване – те кръстили ястието си карнъяк или „рязан корем“.

През XVIII век обаче един султан принудил готвачите си да напишат още една страница от историята на патладжана. Една нощ той се събудил от глад. Поискал да му се направи нещо специално, което досега не бил опитвал. След като майсторите мислили и обсъждали какво да забъркат, те приготвили агнешко с патладжани. Добавили и млечен сос. Султанът си облизал пръстите и оттогава често поръчвал от вкуснотията. А готвачите, които за пореден път успели да запазят главите си, кръстили новото ястие хюнкяр беенди или „Хюнкяр го харесва“, по името на лакомия владетел.

Но легендите, свързани с патладжана не спират дотук. Древните лечители казвали на своите господари, че зеленчукът цери всяка болест. Трябвало да се спази само едно правило – преди да го нарежете и сготвите, било необходимо да му кажете за каква болка искате да ви помогне. Това поверие било разпространено най-вече в легендите на арабските народи. В по-нови времена те вярват, че заклинанието действа дори и на сготвено вече ястие. Преди да хапнете хапка от него, трябва да го наречете.

Полезен ли е?

Вече 4000 години доктори и готвачи от различни поколения и страни са убедени, че плодът или зеленчукът е полезен за здравето. От векове само се потвърждават теориите, че той

е храната на дълголетието, подпомага сърцето и кръвоносната система. Освен това е изключително ефективен при различни диети. Много от неговите лечебни свойства са изследвани през средните векове, когато повечето от европейските владетели прекалявали с лекия живот и обилните трапези. В резултат на това те често страдали от подагра. А патладжанът бързо и безопасно намалявал болките им. Но защо? Какво съдържа? Зеленчукът е пълен с витамини, минерали и много фитонутриенти. Антиоксидантите в него пък са в огромни количества. Както знаете, те предпазват мозъка от остаряване. Но хубавите новини не спират до тук. Благодарение на някоя вкуснотия с патладжан, можете чувствително да намалите нивата на лошия холестерол в кръвта. Ако хапвате такива специалитети поне два пъти в седмицата, ще успеете да изчистите и плаките в кръвоносните съдове.

 

Още по темата
Още по темата
Невероятно! Шоколадът е по-полезен от плодовете
Обичате шоколад, нали? Сега идва новината-мечта за всички любители на изтънчената сладост: учени заявиха, че шоколадът е по-полезен дори от плодовете!Не само това, ами...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц