Пай с праскови

Пай с праскови Лакомник
Пай с праскови
Време за приготвяне
Приготвяне
60 минути
Порции
Порции
8
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

350 г брашно

300 мл прясно мляко

270 г захар

180 г масло

100 г орехови ядки

80 г галета

50 мл ром

1 кг праскови

1/2 пакетче мая

5 яйца

3 яйчени жълтъка

1/2 кора от лимон

4 зърна карамфил

Начин на приготвянe

От маята, 50 г брашно, 1 с.л. захар и част от леко затопленото мляко се прави закваска и се оставя да втаса. След това се смесва с 200 г брашно и се прибавя останалото мляко. Разбиват се 150 г масло с 50 г захар и трите жълтъка. Прибавят се настърганата лимонена кора и ромът. Получената смес се добавя към брашнената и се размесва добре. Тестото се изсипва в намазана с масло тавичка и се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна. Готовият блат се посипва със смес, приготвена от 100 г захар, смлените орехови ядки, галетата, канелата и карамфила. Отгоре се нареждат обелените и нарязани на парченца праскови. В купа се разбиват на гъста пяна петте яйца със 100 г захар, 100 г масло и остатъка от маслото. Получената смес се излива върху прасковите и паят се допича. Когато стане готов, сладкишът се поръсва с пудра захар.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц