Пазарувайте правилно, за да се храните здравословно

Пазарувайте правилно, за да се храните здравословно Лакомник

Правете седмично меню и носете списък в супермаркета

Пазарувайте правилно, за да се храните здравословно
Автор:Лакомник

За да се храним здравословно, не е необходимо да променяме стила си на пазаруване, просто трябва да го приспособим към някои доказани стратегии при съставяне на списъка с покупки. Те осигуряват спазване на хранителни режими без големи усилия просто защото съставките им вече са в кухненския шкаф. Стратегията всъщност е съставяне на списък с покупки, ориентирани към здравословното хранене.

 

Преди да съставите списъка е добре да определите броя на ястията, които ще приготвите и за които съответно ще пазарувате. Проверете запасите от нискомаслено мляко, зърнени закуски, кафяв ориз и въобще всички храни от този тип. Ако някой в семейството спазва индивидуална диета, се налага да прибавите съставките й в обичайния списък за пазаруване.

 

Пресните сезонни плодове и зеленчуци

 

трябва да бъдат в основата на списъка с покупки за здравословно хранене. Те са доказан източник на минерали, антиоксиданти и витамини. Като цяло е добре да имате на разположение няколко вида плодове и зеленчуци, за да е сигурно, че за всеки в семейството ще има нещо, което обича и е полезно за него.

Супите и сосовете с високо съдържание на натрий и мазнини, както и калоричните десерти, не трябва да присъстват в списъка  с нужните покупки.

Тестените храни и зърнените продукти, които ще купите, е добре да бъдат приготвени от

 

пълнозърнесто, а не от бяло брашно

 

Основните предимства на пълнозърнестото пред бялото брашно са диетичните фибри, които подпомагат храносмилането, предпазват от ракови, стоматологични и коронарно – сърдечни заболявания. Пълнозърнестите продукти са смятани като основен източник на минерали, витамини и фибри, които обикновено липсват в т.нар. бързи храни.

Ядките, семената, яйцата, месото са неизменни точки от списъка с продукти за здравословно хранене. Консумацията на омега-3 мастни киселини, съдържащи се в рибните продукти, може да подобри сърдечната дейност и да намали смъртните случаи, дължащи се на болести на сърцето. Винаги предпочитайте пресните и замразени меса и риби пред пържените или панираните, поради високото съдържание на мазнини в последните.

 

 

Зехтинът е най-добрата мазнина

 

Видовете готварско олио, дресингите и подправките също не трябва да бъдат забравени в списъка за пазаруване. Зехтинът, широко използван в средиземноморската кухня, се счита като основна причина за намаляващия брой случаи на заболели от атеросклероза, диабет, астма и др. в този географски регион. Що се отнася до дресингите, препоръчителни са тези, които имат за основа зехтин, орехово масло. Когато се използва майонеза, е добре да бъде възможно най-леката.

 

Напитките трябва да са натурални

 

Добавете в шопинг списъка си билковите чайове, нискомасленото мляко, водата и соковете. Известно е, че билковите чайове успокояват нервите, предпазват от стомашни киселини,  гадене и главоболие, а също така допринасят за спокоен сън. Когато се стигне до избора на безалкохолни напитки, наблегнете на диетичните сокове и содата, за да се избегнат допълнителните калории.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц