Водещата вечно води битка с килограмите и набляга на зеленчуците
Спечелила много битки - обявена за най-богатия афроамериканец на 20 век, единственият в света черен милиардер, най-влиятелната жена в света на шоубизнеса, Опра Уинфри все още не е спечелила войната на живота си – войната с килограмите. „Въпреки всички други неща, които знам, неща, в които съм наистина добра, въпреки постиженията си, аз продължавам да говоря за килограми и диети”, откровена е звездата.
През целия си живот Опра има проблеми с наднорменото си тегло. Подлага се на жестоки диети, отслабва, после пак напълнява, отново губи и превишава теглото си. Но винаги говори открито за излишните си килограми, за смяната на една диета с друга и за своя личен наркотик – картофения чипс. С присъщата си ирония понякога нарича себе си „кафяв слон”. През 1996 г., в предаване за говеждото месо, Уинфри заявява, че ще се въздържа да яде бургери. Тексаски животновъди завеждат съдебен иск срещу нея, в който я обвиняват за срива в цената на месото и за загуби в размер на 12 милиона долара. Съдът обаче я обявява за невинна.
Днес Опра продължава борбата си. Избягва консумацията на хляб, ориз, паста и картофи. Наред с това се опитва по-често да готви сама, за да се храни здравословно.
„Наблягам на вегетарианските рецепти и задължително са диетични. Готвенето има двойна полза. Докато го правя се успокоявам и до някъде утолявам глада. После изяждам съвсем малко, а сетивата ми са заситени докато готвя”, обяснява Опра. Ето две от нейните любими рецепти, които си готви всяка седмица.
Царевични палачинки „Опра”
Продукти
За палачинките:
5 яйца
2 с.л. царевично брашно
4 с.л. прясно мляко
1/2 ч.л. сол
За пълнежа:
200 г крем сирене
1 стрък зелен лук, нарязан на ситно
1 ч.л. настърган джинджифил
1 ч.л. настъргана кора от лимон
1 ч.л. сок от лимон
1 с.л. нарязан копър
200 г пушена сьомга
20 г червен хайвер, по желание
Приготвяне
Яйцата се разбиват добре с царевичното брашно, млякото и солта. Сместа се разделя на 3 части и от тях се изпържват дебели палачинки в леко намаслен тиган.
Разбиват се заедно сиренето, лукът, джинджифилът, кората и сокът от лимона и копърът. Всяка палачинка се намазва с равномерен слой от получения пастет. Отгоре се подреждат парченцата сьомга и се завиват на стегнати рула. Слагат се в хладилника да се охладят поне 2 часа. Палачинките се нарязват на кръгчета и се гарнират със зрънца червен хайвер и стръкче копър.
Бъркани яйца с риган
Продукти
8 яйца
¼ чаша ч.ч. мляко
3 с.л. нарязана прясна мента
3 с.л. ситно нарязан праз
1 с.л. ситно нарязан магданоз
1 ч.л риган
1 с.л зехтин, сол и пипер на вкус
1 ½ к.ч. нарязан спанак
1 к.ч. сирене
1 к.ч. домати
Приготвяне
В голяма купа, разбийте яйцата със млякото. Добавете ментата, праза, магданоза, ригана, солта и пипера и разбъркайте добре. В дълбок тиган излейте зехтина и загрейте на средна до висока температура, добавете спанака, оставете да се запържи около 3 мин. Изсипете сместа предварително направената смес при спанака. Когато яйцата са почти готови, започнете да отделяте с вилица. Не бъркайте, а просто задълбайте, за да се получат големи парченца. Когато яйцата са готови, изключете котлона и добавете сиренето, продължавайте да „дълбаете” докато не се поразтопи и сиренето. Добавете доматите и ги смесете със останалите съставки, дълбаейки. Сервирайте веднага.