Опасните храни на празничната трапеза

Опасните храни на празничната трапеза Лакомник
Опасните храни на празничната трапеза
Автор:Лакомник

Дните около Коледа и Нова година са предназначени за оптускане и за малко повече похапване. Но дали всичко, което планирате да сложите в пазарската количка е полезно и няма да ви навреди? Предлагаме няколко съвета от специалисти и диетолози сега, преди началото на празничните покупки.

На първо място оставете майонезата. Не я добавяйте в сосове, салати, а още по-малко към риба. И през останалата част от годината правете това рядко. А специално за празниците - забравете за руската салата, защото останалите продукти само помагат на мазнините от яйчения продукт да се задържат повече в тялото ви.

Втората опасност, която ни дебне от тържествените вечери, са цитрусовите плодове. Не бива да прекалявате с тях, защото могат да ви докарат стомашни проблеми. Ако имате  гастрит или язва, по-добре забравете за тях, защото ще ви върнат назад в лечението. Същото се отнася и за хората, които страдат от сърдечни заболявания. При тях опасността е друга - цитрусите засилват ефекта на лекарствата, които приемаме. Лесно може да се получи състояние на предозиране.

На трето място, но не и по важност, ще поставим разбира се, алкохола. Освен, че специалистите съветват да внимаваме с количествата, те са категорични, че едно от най-важните неща е да не смесваме различните видове напитки. Защото няколко коктейла за вечерта могат да ни докарат неприятни емоции на следващия ден. Ако решите обаче да останете само на един вид алкохол през цялата вечер, не бива това да е газиран или сладък продукт. Защото ефектът отново ще е негативен. Накрая не можем да не споменем и тежките и мазни блюда. Опитайте да замените месото с диетични варианти, а сосовете правете без сметана и майонеза. Не прекалявайте и със солта. Ако спазите тези правила, ще се чувствате добре на 1 януари догодина.

 

Пазете черния дроб

Черният дроб е един от най-важните органи в тялото. За съжаление обаче именно в него се натрупват всички отрови. На първо място това е алкохолът, но след него идват и мазнините. И често техните количества са доста големи. Не мислете, че гладуването няколко дни ще помогне на тялото ви да се разтовари от вредните вещества. Ако спрете да се храните или драстично намалите приеманите калории, ще накарате организма си да разгражда протеините. А този процес води до отделянето на амоняк, който от своя страна унищожава клетките на черния дроб.

Най-добрият начин да се отървете от натрупаните отрови е да приемате повече течности и да хапвате салати. Също така е хубаво да вземате и ленено семе.

 

Що е то рожков?

Една от последните кулинарни моди е приготвянето на сладкиши с рожков. Но що е то? Рожков е един от чудните, некалорични заместитали на захарта. Освен това е и най-древната алтернатива на белите кристалчета, която е позната на човека. Самият рожков е растение от семейство Бобови. Ценни са шушулките, които са сладки. Брашното от тях замества идеално и какаото. Съставът му е повече от полезен - има много калций и вит. А и В. По тази причина, ако направите сладкиш с него, ще забързате метаболизма си, вместо да качите някой и друг излишен килограм.

 

Брюкселското зеле може да ни разболее  

Смятан за един от най-полезните продукти, брюкселското зеле всъщност се оказва и доста опасно растение. Причината е, че в него има твърде много вит. К. Той действа добре на кръвта, но не ако вземате лекарства за разреждането й. Преди време мъж в Шотландия за малко не почина заради преяждане с брюкселско зеле. Човекът бил приет в болница и една го спасили от състояние на остра сърдечна недостатъчност. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц