Никарагуа е една от малкото държави, които се намират на границата между Южна и Северна Америка. Затова и много от ястията на тази страна, са креолски и карибски, но има и много индиански. На територията на Никарагуа, която е малко по-голяма от България, има много области. Те притежават собствени вкуснотии, подобрявани през вековете. Основните продукти в кухнята на темпераментния народ са ориза, боба и царевицата.
Сирене
Необходими продукти:
450 гр. сирене моцарела
450 гр. сметана
4 големи глави лук
100 мл. червен винен оцет
Сол на вкус
Начин на приготвяне: Нарязваме лука на кубчета. Пускаме го в около два литра вряща вода. Оставяме го така за четири минути. След това го изцеждаме в гевгир. Поръсваме със сол. Оставяме водата да заври отново. Пускаме вътре сиренето за 2-3 минути. След това, в една купа смесваме горещи зърна варена царевица, лука и сиренето. Добавяме и 2-3 с. л. заквасена сметана.
Банани
Необходими продукти:
3 зелени банана
Олио за пържене
чесън на прах
сол
Начин на приготвяне: Обелваме бананите. Нарязваме ги на диагонални колелца. Загряваме олиото и пържим парчетата от двете страни, докато омекнат. Вадим ги и ги оставяме да се изцедят на салфетка. След това всяко от тях леко се смачква, за да увеличи диаметъра си. Потапяме ги в солена гореща вода. След това ги вадим и ги запържваме отново, но само за кратко. По този начин те ще станат хрупкави. Поръсваме ги с чесън на прах.
Ориз
Необходими продукти:
1 паничка бланширан ориз
1 малка консерва черен фасул
2 камби
Няколко стръка пресен лук
2-3 скилидки чесън
Пресни листа кориандър
Зехтин за пържене
Сол
черен пипер
къри
Начин на приготвяне: Запържваме ориза добре в дълбок тиган. Добавяме сол. Овкусяваме боба и чушките с малко къри и черен пипер и ги оставяме на страни. Добавяме още вода и варим, докато стане готово. После го оставяме да изстине, докато поеме водата. През това време задушаваме нарязаните на средно големи парчета чушки и лук. Смесваме боба и чушките, заедно с лука. Запържваме ги за две минути. Добавяме сварения ориз и чесъна. Пържим още три минути. Малко преди да свалим от печката добавяме ситно нарязания кориандър и черен пипер на вкус.
Свинско
Необходими продукти:
500 г свинско месо (филе)
2 глави лук
3-4 скилидки чесън
2 домата
2 люти чушки
1 връзка магданоз
2 яйца
1 чаша бяло вино
1 чаша зехтин
лъжичка оцет
масло
ким
индийско орехче
карамфил
черен пипер
сол
Начин на приготвяне: Филето се слага да се вари с няколко зърна черен пипер. Добавяме във водата и настърганото индийско орехче, ким, нарязана на ситно люта чушка, карамфил и сол. Малко преди месото да стане готово, го махаме от огъня. Нарязваме го на дребни парчета. Запържваме зеленчуците и обелените домати. Най-добре е това да стане в зехтин. Прехвърляме ги в тенджера и добавяме към тях късчетата месо, оцета, виното и маслото. Доваряваме ястието на тих огън. Накрая застройваме с разбитите яйца.