Обичате шоколад, нали? Сега идва новината-мечта за всички любители на изтънчената сладост: учени заявиха, че шоколадът е по-полезен дори от плодовете!
Не само това, ами и го обявиха за най-новата суперхрана, съобщи в. "Дейли експрес".
Кажете "довиждане" на вечното чувство за вина, когато посягате към кафявото блокче!
В шоколада се съдържат повече здравословни растителни съставки и антиоксиданти, отколкото в плодовия сок. Той има и по-висока хранителна стойност, отколкото хранителните експерти смятаха досега.
Учени от САЩ стигнали до това заключение, след като сравнили какаовия прах - основната суровина за шоколада, с прах, приготвен от плодове като боровинки и нар - "супер плодовете", известни като най-здравословни.
Оказало се, че в натуралния шоколад, съдържащ около 60% какао, и в какаовите напитки има повече антиоксиданти и флаваноли, отколкото в плодовете. Единствено горещият шоколад не се вписва в новата теория - в него има далеч по-малко здравословни компоненти заради топлинната обработка, през която е преминал.
"Съединенията в тъмния шоколад са точно толкова добри, колкото тези в плодовете", твърди д-р Дебра Милър от екипа учени.
Какаовите зърна би трябвало да бъдат обявени за суперплод, а продуктите, произведени от тях, като натурален какаов прах и тъмен шоколад - за суперхрана, убедена е д-р Милър.