Повече от 10 века езерото събира любителите на загадките
Повече от 1400 години се носят легенди за чудовище, което живее в езерото Лох Нес. Митът събира любопитни хора от цял свят, които идват в северната част на Шотландия, за да изпитат тръпката и да видят дали ще успеят да зърнат митичното животно. Ако нямате път към Шотландия обаче, предлагаме ви да си направите една кулинарна разходка до там.
Хрупкави яйца по шотландски
Необходими продукти:
12 яйца
2 яйца за панировката
600 г кайма
1 ч. ч. брашно
1 ч. ч. галета
червен пипер
черен пипер
магданоз
Начин на приготвяне: Сваряваме яйцата поне 10 минути, за да станат твърдо сварени. Обелваме ги и ги оставяме настрана. Разделяме каймата 12 равни части. Всяка яйце се увива в отделеното количество. След това се пригответе за панировката. Разбийте двете яйца и ги сложете в чинийка. В друга сложете брашното и го смесете с черен и червен пипер на вкус. В трета чинийка сложете галетата, заедно с магданоз и отново черен и червен пипер. Взимаме всяко яйце с каймата и го овалваме първо в брашното, после в яйцата и накрая в галетата, за да станат хрупкави. След това пържете в сгорещено олио.
Кръвожаден пай
Необходими продукти:
500 г кайма
1 връзка пресен лук
1 морков
3 зелени чушки
2 червени чушки
300 г печурки
300 г домати или доматено пюре
800 г картофено пюре
100 г кашкавал
черен пипер
олио
масло
магданоз
Начин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, моркова и чушките. Запържваме ги в олиото. Когато изври водата, добавяме каймата. Поръсваме с подправките. Бъркаме непрекъснато, за да не стане на топки. Гъбите се измиват добре и се нарязват на филийки. Добавят се, когато каймата вече се е позапържила. Тук добавяме и доматите или доматеното пюре. Оставяме докато сместа се сгъсти. След това взимаме дълбока тава и намазваме дъното с масло. Разстиламе половината от картофеното пюре. Слагаме сместа с каймата и затваряме с останалото пюре. Настръгваме кашкавал отгоре. Слагаме да се пече на предварително загрята фурна до 180 градус, докато отгоре почервенее.
Супа
Необходими продукти:
1 пиле
2 л. пилешки бульон
90 г масло
2 глави лук
30 г ориз
магданоз
мащерка
Начин на приготвяне: Пилето се нарязва на порции. Всяка част се посолява и поръсва с черен пипер. Запържваме всяка порция. След това в тигана добавяме нарязания на ситно лук и пържете 3 минути. Налейте цялото количество бульон. Поръсете с останалите подправките и оставете да се вари. Когато минат 30 минути, добавете ориза. Оставете да се вари, докато пилето омекне напълно. След това, докато супата още ври, го извадете и го обезкостете. Върнете го обратно в тенджерата. Подправете отново със сол и черен пипер ако е нужно.
Панирани картофи
Необходими продукти:
1 кг картофи
150 г шунка
3 с л брашно
3 с л галета
2 яйца
олио
Начин на приготвяне: Изплакваме картофите и ги сваряваме в подсолена вода. След като станат готови, ги обелваме и нарязваме на филийки. Шунката се реже на ситни парченца. Смесваме я в купа с брашното и галетата. В друг съд разбиваме яйцата. Картофките се овалват първо в шунката и брашното, а после в яйцата. Пържим с сгорещено олио. Оставяме да се отцедят на кухненска хартия. След това ги сервираме със свежа салата.
Агнешко
Необходими продукти:
500 г агнешко филе
900 г картофи
150 г лук
1 л бульон
черен пипер
магданоз
олио
сол
Начин на приготвяне: Агнешкото се реже на кубчета. Почистваме лука и картофите и ги нарязваме на филийки. Поръсваме всичко със сол и черен пипер. Взимаме тавичка и намазваме дъното с олио. Нареждаме пласт картофи. Разбъркваме месото с лука и го добавяме върху картофите. Отгоре нареждаме останалите картофи. Заливаме с бульона. Оставяме да се задушава за 2 часа на слаб огън. Съдът трябва да е покрит, можете да завиете ястието с фолио. При сервиране, се поръсва с пресен магданоз.