Чудният град е притегателен за българите от векове
Невероятният гръцки град Солун привлича българите от векове не само с красотата и богатия си обществен живот, но и с вкусните си специалитети. Много от тях са задължително с риба. Няма по-подходяща напитка от узо или ципуру.
Телешко
Необходими продукти:
1 кг телешко
1 кг чушки
1 кг патладжани
3 глави лук
олио
100 г домати
магданоз
Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на ситно и се задушава в много олио. Добавят се настърганите домати. Прибавяме цялото парче телешко. Посоляваме, добавяме и черен пипер. Доливаме вода, докато покрие месото. Оставяме докато се свари добре на бавен огън. Когато стане готово се изцежда от водата и се нарязва на филийки. Взимаме дълбока тава. НА дъното нареждаме изчистените и нарязани на половинки чушки. Отгоре идва ред на филийки предварително запържен патладжан. На всеки ред ръсваме малко магданоз и заливаме с малко от течността, в която е вряло месото. Слагаме да се пече за поне 2 часа на умерена фурна.
Риба
Необходими продукти:
300 г бяла риба
400 г картофи
2 скилидки чесън
1/2 лимон
1/2 ч.л. червен пипер
1 ч.ч. сухо бяло вино
масло
олио
риган
магданоз
Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода без да ги белим. Когато станат готови, ги обелваме и нарязваме на филийки. Подреждаме ги на дъното на тава, като предварително я намазваме добре с масло. Накъсваме суровата риба. Наситняваме чесъна и го прибавям към нея. И магданозът се нарязва на дребно и се добавя към сместа. Поръсваме с черен пипер и лимонов сок. Разпределяме рибата върху картофите. Покриваме с останалите филийки. Отново посоляваме и добавяме олиото, както и виното и още малко лимонов сок. Поръсваме с малко пресен риган. Печем за половин час в умерена фурна, под похлупак.
Пиле със сини сливи
Необходими продукти:
1, 2 кг пилешко филе
500 сушени сини сливи без костилки
розмарин
соев сос
канела
Начин на приготвяне: Пилешкото месо се нарязва на порции. Запържва се в зехтин. Към него се прибавят сините сливи, както и розмарин. Можете да добавите и соев сос. Отгоре наливаме чаша червено вино. Оставяме да се вари около час на слаб огън. Поръсваме с около щипка канела.
Кефал
Необходими продукти:
2 кефала
500 г домати
олио
червен пипер
магданоз
Начин на приготвяне: Взимаме дъблока тава. Намазваме я добре с масло. На дъното нареждаме половината от доматите, предварително нарязани на кръгчета. Поръсваме с магданоз и сол. Рибата се посоляваме умерено и се поръсва с червен пипер. Нарежда се върху доматите. Отгоре поръсваме с останалите зеленчуци. Поръсваме и с още магданоз. Наливаме олио. Печем в умерена фурна.
Пиле с маслини
Необходими продукти:
1 цяло пиле
2 чаши маслини
1 чаша узо
1 глава лук
2 скилидки чесън
босилек
зехтин
сол
черен пипер
червен пипер
Начин на приготвяне: Пилето се нарязва на парчета и се овалва в солта и черния пипер. Запържваме пилето на дъното на тенджера, в зехтин. Когато стане готово, го залейте с узото. Нарязваме лука на ситно и го добавяме към ястието. Отгоре поръсваме с настъргания чесън и останалите подправки. Идва ред и на маслините, нарязани на ситно. Добавяме още зехтин и заливаме с две чаши вода. Оставамя на не много силен огън за около 40 минути.