Нар и цвекло освежават през пролетта

Нар и цвекло освежават през пролетта Лакомник

Не купувайте бутилиран чай, а сварете билката у дома

Нар и цвекло освежават през пролетта
Автор:Лакомник

Макар още да не е дошъл май месец, дните стават все по-топли. Енергията ни вече се разпилява между ежедневните задачи и дългите разходки сред природата, с приятели. Освен това след края на зимата, постепенно започваме да поемаме и живителните лъчи на слънцето. А как да увеличим приетите витамини, за да засилим имунитета в променливото време? Ето и някои идеи за най-здравословните и полезни напитки за пролетта, които препоръчват и диетолозите.

Мента - според специалистите, тази билка дава свежест, но и повече съпротивителни сили. Освен това успокоява стомаха. Както е известно, през пролетта и есента болежките на храносмилателния тракт са най-активни и неприятни. Затова вода или сода с мента ще ви накара да се чувствате фантастично.

Зелен чай - забравете за бутилирания. Спестете пари и си го сварете у дома. Когато го пиете, добавете нещо за подслаждане и задължително лимон. Можете да го замените и с черен чай, ако предпочитате напитката сутрин. Освежава по-добре от кафе.

Айран - не го пропускайте през цялата година. Сега обаче ще ви е доста по-полезен. Все още температурите са нормални, затова не добавяйте в него сол.

Цитруси - няма две мнения, фрешът сутрин дава енергия. Той е полезен по всяко време на годината. Прочиства тялото и стимулира имунитета.

Зеленчуци - не се отказвайте от зеленчуковите сокове. Ако си правите напитка от различни видове продукти, опитайте да добавите и червено цвекло. То ще ви даде много нови сили. 

Горски плодове - дребните плодове като ягоди, боровинки и малини например, лесно могат да се превърнат в изкушаващ коктейл. Когато приготвяте напитка от тях обаче добавете банан или ананас, защото в противен случай течността ще е много стипчива и ще е неприятна за пиене. Хубаво е да сложите и сок от нар.

И не на последно място - не забравяйте поне няколко пъти в седмицата на пиете и по една чаша прясно мляко. То дава на тялото ни калций, засилва и обмяната на веществата. Така има по-голям ефект и от останалите напитки.

Ако сте решили, че в края на седмицата например е време за разпускане с алкохолни течности, пролетта е най-добрият сезон за това. Защото през лятото жегата усилва ефекта от високоградусовите коктейли. Така че сега е времето на мохито, дайкири, маргарита и джин физ.  

Още по темата
Още по темата
5 храни срещу пролетна умора
Ягоди Ягодите са изключително полезни помагат за увеличаването на нивата на антиоксидантите в кръвта, което предотвратява т. нар. окислителен стрес, който забавя...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц