Тодор Върбанов е музикант и певец вече години наред. Започва кариерата си в група „Синьо-белите” и така става част от екипа на Емил Димитров. Доскоро пък пееше стари градски песни. Сега обаче отново се е върнал към рока с нов албум с песни в този стил.
- Господин Върбанов, разкажете за поредното си попадение в кухнята.
- В момента с жена ми експериментираме с кюфтета от магданоз. Получава се доста добре. Иначе имам една много любима манджа, с която си посрещам гостите и това е друсаният кебап. Обичам да правя много аламинути.
- Като запален кулинар, със сигурност имате и любима манджа.
- Да, това е сирене по шопски, но да си го направя сам, защото слагам много подправки. Майка ми е от София, шопкиня, и тя ме е учила да го правя. Но като пораснах се осъвършенствах. Жена ми пък е майстор на мусаката, страхотна е. Фен съм на българската национална кухня. Единственото, което е ям агнешко и ярешко. От години нещо съм си въобразил, че мирише и просто не мога да го хапна. Когато родителите ми печаха акне за Гергьовден, на мен винаги правеха кокошка или петел.
- Вие сте певец и обикаляте страната. Кой край ви изкушава с най-много вкуснотии?
- Много обичам да пътувам в Родопския край и обикновено се прибирам понапълнял с пет-шест килограма. Правят много хубави пататник, чевермета и много други. Но традиционния пататник се прави по различен начин във всеки град там. И ние минаваме да опитаме всеки, разбира се. Но като цяло предпочитам готвени ястия пред скара. Но експериментите не спират с прибирането в столицата. Сега дъщеря ми е в Непал, после ще отиде до Индия. Казал съм й да ми донесе рецепти за индийски манджи. Прочетох невероятни неща за тази кухня, като например, че само лютивият пипер там е 168 вида. Така че експериментирам както в пеенето, така и в готвенето.
- Как се научихте да готвите? Българските мъже рядко готвят у дома.
- На първо място аз съм риболовец от дете. Уловът приготвяхме веднага на място. Но когато в една риба сложиш коприва и я опечеш така, тя става невероятна. Растението пуска прекрасен сок. А после майка ми ме научи да правя яйца по какъв ли е начин. След това започна да ми доставя удоволствие. Особено като си пуса хубава музика в кухнята. Сега, когато идват гости у дома питат кой е готвачът и с радост отговарям „аз”.
- Вие сте ученик на Емил Димитров. Какви манджи ви е забърквал?
- Емил готвеше невероятно. Той правеше най-вече френски и италиански манджи. А съпругата му Мариета, Бог да ги прости и двамата, беше наистина просто невиждано добра. Просто си облизвах пръстите от нейните ястия. Всички сядахме заедно на обяд. Емил например правеше много хубави спагети. По това време те се намираха трудно и въпреки че можеше да си ги купи от Кореком например, той ги приготвяше по друг начин – от фиде. Слагаше подправки и сосове, които правеше сам. В тях често имаше водка, доматен сок и много други неща. Вече можех да готвя и това ми правеше голямо впечатление, когато се хранех там.
Магданозени кюфтенца
Необходими продукти
половин връзка магданоз
60-70 грама сирене
1 с. л. брашно
1 скилидка чесън
Начин на приготвяне
Всичко се обърква, докато стане обща смес. Кюфтетата се овалват в брашно и се пържат. Могат да се направят и пикатни. Сервират се със салата и с червено вино.
Друсан кебап
Необходими продукти
месо по избор
два-три стръка праз лук
черен пипер
сол
Начин на приготвяне
Слагаме месото в марината, например с бяло вино. Запичаме го леко. Към него добавяме праза, малко преди да е станало напълно готово.