Монголия е изпитание за стомаха

Монголия е изпитание за стомаха Лакомник

Суровият климат изисква висикокалорични манджи

Монголия е изпитание за стомаха
Автор:Лакомник

Монголия е една от най-големите държави в Азия, но в същото време и най-слабо населената – едва три милиона души живеят на площ от милион и половина квадратни километра. В нея се намира част от митичната пустиня Гоби, която е най-студеното място веднага след Антарктика.

Там животът е един от най-трудните. Половината от жителите на страната все още живеят в юрти. Децата пък понякога се налага да яздят по 30 км., за да стигнат до училище и това само в едната посока. Въпреки това обаче, хората са дружелюбни и готови да помогнат на всеки.

Понякога кухнята им е истинско изпитание за стомаха на европейците. Там на почит е кобилешкото мляко и тежките, висококалорични ястия, които ти дават сили за суровото азиатско всекидневие. Често, за да се наподоби вкуса на тамошните манджи се използват наши подправки и добавки като например сос „Уорчестър”.

 

Степен чай

Необходими продукти:

3 с.л. (30 г) чай

250 мл вода

1 л прясно мляко

Сол

Начин на приготвяне: Слагаме чая във вода и оставяме да заври. Наливаме млякото и добавяме сол на вкус. Оставяме да поври десет минути и махаме от огъня. Прецеждаме и поднасяме.

 

Агнешко

Необходими продукти:

около 750 г агнешки гърди

парче джинджифил колкото палец

2 скилидки чесън, смачкани

6 с.л. тъмен соев сос

1 с.л. подправка пет аромата

150 мл оризово вино

2 с.л. кафява захар

За поднасяне:

1 малка глава маруля

3 стръка зелен лук

1/4 краставица

Начин на приготвяне: Загряваме фурната до 180 градуса. Слагаме месото в съд с капак. До него нареждаме останалите съставки и наливаме вода, докато ги покрие. Печем поне три часа – докато месето започне само да се отделя от костите. Оставяме го да изстине в соса и при затворен капак. После го прехвърляме в тава. Половината сос отделяме настрани и правим сгъстяваме като го варим. Останалата част слагаме при месото. Запичаме месото на грил докато стане хрупкаво. Накъсайте, като махнете тлъстото. Месото се сервира и се яде увито в лист зелена салата и гъстия сос.

 

Супа с грах

Необходими продукти:

1 чаша зелен грах;

1 чаша доматен сок;

1 супена лъжица масло;

1 лукова глава среден размер;

1 литър силен месен бульон;

 сол и пипер на вкус;

1-2 супени лъжици сметана

Начин на приготвяне: От предната вечер накисваме граха във вода. На следващия ден слагаме малко масло в тиган и запържваме лука до златисто. Добавяме бульона и граха. Сваряваме и пасираме. Слагаме още доматения сок, солта и пипера. Варим на слаб огън още 10 минути. Добавяме сметаната и поднасяме.

 

Пиле

Необходими продукти:

1/2 пакет спагети 

чили сос и къри на вкус 

1 с. л. сос "Уорчестър" 

3-4 с. л. зехтин 

3-4 с. л. соев сос 

1 морков 

1 глава лук 

2 чушки 

2 домата 

2-3 скилидки чесън 

100 г гъби 

150 г соеви кълнове 

200 г зеле 

200 г свинско месо 

200 г пилешко бонфиле 

майонезен сос по избор 

Начин на приготвяне: Нарязваме месото на едри хапки. Слагаме ги в тенджера и ги сваряваме в подсолена вода. Отделно сваряваме спагетите, отново в подсолена вода. Нарязваме морковите и зелето на ивици. Чушките и лукът трябва да са на дребни кубчета, което се отнася и за доматите. Гъбите правим на филийки.  В подходящ изсипваме само двата вида месо и гъбите.Добавяме зелето, лука и соевите кълнове.  Едва след това идва ред на моркова, чушката и домата. Слагаме и сварените спагети. Овкусяваме всичко с чесън, нарязан на много ситно, както и със сосовете и кърито.  Всичко се изсипва в много дълбок тиган, в който има сгорещен зехтин. Запържваме за кратко.  

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц