Миризливо или сладко сирене?

Миризливо или сладко сирене? Лакомник

Някои деликатеси са забранени за носене на обществено място

Миризливо или сладко сирене?
Автор:Лакомник

Една от най-здравословните храни, които не бива да отсъстват от менюто ни са сирената. Големите количества калции в тях,  са незаменими за костите. Но вкусът е истинската причина чревоугодниците от целия свят да се прекланят пред тях.

Малко преди постите ни остават няколко дни, в които да се насладим на тази съблазън. Но кой вид сирене да изберем за трапезата? Специфичният деликатес се дели на две - пресни и зрели сирена. Все пак трябва да се внимава с количеството.

Бри

Вкусът му е наситен и маслен. Питата е покрита с фина бяла плесен. Отдолу самото сирене е млечно бяло. Подходящо е в комбинация с гъби, крекери, зелени ябълки, орехи и грозде. От него се получава прекрасно панирано предястие.

Едам

Сиренето е холандско. Добре е да се консумира младо. Вкусът му е сладък и орехов. Прекрасна основа е за печени сандвичи. С узряването идва и по-острият му вкус. Комбинира се идеално с тъмна бира.

Ементал

Това е едно от най-известните сирена в света. То е невероятна добавка към пиците например. За да се направи мляко за него, на животните се дава специална храна. Вкусът му, както и на много от другите сирена, напомня ядки. То е чудесно за допълнение към месни деликатеси, както и сладки плодове като череши и круши.

Епоас

То е известно като любимото сирене на Наполеон Бонапарт. Миризмата му обаче и толкова силна, че е забранено да се пренася в обществения транспорт на Франция. Именно тя е и причината да няма с какво да се комбинира. Можете да се насладите единстено и само на неговия аромат. Прави се от сурово прясно мляко, примесено с бренди. Подхождат му сладки вина.

Гауда

То отново е от поредицата на твърдите холандски сирена. Гаудата е сладка. Затова и чудесно се връзва със сладки месести плодове. Узрялото вече сирене е чудесно заедно с ядки и черен хляб.  Ако е пушено пък, по-добре го хапвайте чисто. По този начин ще усетите мускатовия му вкус.

Горгонзола

Сиренете е италианско и се прави както о краве сирене, така и от козе. Деликатесът се допълва чудесно от стафиди, накиснати в коняк. Колкото повече престоява, толкова по-силен аромат има.

Грюер

Този деликатес е направен от сурово мляко и се усеща орехов вукс. Това е едно от най-подходящите сирена за фондю. Невероятна е комбинацията му със смокини и грозде.

Камамбер

Той определено има собствен облик. Според някои негови почитатели е без особен вкус и безсолен. Други обаче разпознават гъби, чесън и ядки. На каквото и да ви заприлича, няма да останете разочаровани от парче грозде и или пъпеш в допълнение.

 

Маскарпоне

Маскарпоне е сиренето, което е подходящо за приготвянето на десерти. Легендарно е, защото е незаменимо за приготвянето на тирамису. Отива си с горски плодове. То подкрепя леката категория напитки - шампанско, розе, ликьор и дори кафе.

Моцарела

Това е единственият деликатес от този тип, който се прави от биволско мляко. Използва се най-вече за салати, но може да се добави и към печени меса, както и върху пици.

 

Мюнстер

“Чудовищното” френско сирене е от онези със силен аромат, които е най-добре да се косумират сами. То се прави единствено и само от сурово мляко и солена вода.

Пармезан

Трошливият италиански деликатес има приятен аромат, който лесно пасва на всичко. Хората на Ботуша го използват за картофи и салати. Разбира се, то има основна роля и в пастата и пиците. Като десерт - с круши, грозд, смокини, ягоди и пъпеш.

Кое вино да изберем

С идването на пролетта и лятото, наближава сезона на бялото вино. Естествено идва ред и на мезето от сирена. Но все пак напитка и деликатеса не винаги си пасват идеално. Хубаво е да се спазват някои правила при сервирането им и консумирането им.

Ако искате да усетите вкуса и на двете - и на течността на Дионисии и на млечното изкушение, значи трябва да си купите бутилка бяло вино. Червеното е силно и притъпява останалите аромати.

Младите сирена са кисели. Затова при тях не е мястото и на новото вино, което има същите качества. Комбинацията ще развали вечерта ви.

Идеалната комбинация е вино и сирене от един и същи регион, които са узрели приблизително до една и съща степен.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц