Миди по белгийски с пържени картофи

Миди по белгийски с пържени картофи Лакомник
Миди по белгийски с пържени картофи
Време за приготвяне
Приготвяне
40 минути
Порции
Порции
4
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

2 кг черни миди с черупки

200 мл бяло, сухо вино

2 скилидки чесън (счукани, или пресовани)

100 г масло

5 с.л. ситно нарязан магданоз

черен пипер

сол

майонеза

1 лимон

800 г картофи

олио за пържене

Начин на приготвянe

Мидите се измиват и се почистват добре, като отворени, или счупени миди се изхвърлят. Виното се изсипва в дълбок тиган, или тенджера, добавят се мидите и се слага да заври. След това се намалява и се оставя да ври на слаб огън за 2 – 3 мин. докато мидите се отворят. Тези, които не се отварят се изхвърлят. След това мидите се изваждат от тигана и се поддържат топли. Виното се прецежда, връща се в тигана, оставя се да заври на слаб огън и се добавя маслото, като се бърка докато се разтвори. Добавят се и мидите и се оставят за 1 – 2 минути, за да се стоплят окончателно.

Картофите се обелват и се нарязват на пръчки с дължина 8 см. И дебелина 0.5 – 1 см. Поставят се в съд със студена вода за 1 час, след което се изваждат и поставят на домакинска хартия, за да се изцедят.

Загрява се олио във фритюрник, или дълбок тиган за пържене до 180°С. Картофите се слагат да се пържат на неголеми части за около 4 – 5 мин., изваждат се, когато започнат да добиват леко златист цвят и се оставят на домакинска хартия да се отцедят. Олиото се нагрява до 190°С и картофите се пържат отново около 2 минути, докато станат хрупкави и златисти. Изваждат се и се слагат отново да се отцедят, след което се поръсват със сол.

Мидите заедно с течността, в която са се готвили се разпределят в 4 дълбоки чинии, поръсват се с останалият магданоз и във всяка чиния се слага по една четвъртинка лимон. Сервират се със допълнителна чинийка за черупките и купичка с вода и лимонов сок.

Чипсът се сервира в отделна чиния с малка купичка майонеза.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц