Меню а ла Париж

Меню а ла Париж Лакомник

Усилията винаги си заслужават

Меню а ла Париж
Автор:Лакомник

Има една страна в Европа, която диктува кулинарните правила в целия свят. И това, разбира се, е Франция. Традициите, рецептите, новостите, както и етикетът на масата, водят началото си оттам. Някои от специалитетите са простички, но гениални. Други обаче изискват доста опит пред печката. Но винаги си заслужават усилията.

 

Сладолед

Необходими продукти:

1 л. сладкарска сметана

4 яйца

8 с.л. захар

1 бурканче домашно сладк

За добавките:

2-3 с.л захар

ядки

Начин на приготвяне: Сметаната се разбива добре. Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбиват с половината от захарта. След това правим същото и с белтъците. Добавят се само плодовете от сладкото. Най-добре е да ги смелите на пюре. Всичко се разбърква внимателно. Оставяме във фризера.  Карамелизираме захарта и добавяме ядките. Изсипваме го на плоскост, намазана с масло. Оставяме да изстине и след това чупим на парченца. Вадим сладоледа, посипваме с крокана. Връщаме обратно в хладилдика. Когато стане готов, се полива със сиропа от сладкото или с цели плодове.

 

Пиле

Необходими продукти:

500 г пилешко филе

2-3 скилидки чесън

50-60 мл бяло вино

1-2 ч.л. горчица

50 г пушено топено сирене

200 г готварска сметана

сол, черен пипер и соев сос на вкус

Начин на приготвяне: Нарязваме филето и го овкусяваме със сол и черен пипер. Задушаваме го. Слагаме малко соев сос, бяло вино, както и нарязаният на ситно чесън. След като стане готово го вадим и добавяме сметаната, топеното сирене и горчицата. Разбъркваме и добавяме нарязан на ситно магданоз или розмарин. С този сос заливаме хапките. Хубаво е да се прибави и някаква гарнитура като например картофено пюре.

 

 

Крем Брюле 

Необходими продукти:

2 ч.ч. сметана 

1/2 ч.л. ванилова есенция

8 жълтъка

1/2 ч.ч. захар

кафява захар

Начин на приготвяне: Разбиваме жълтъците със захар. Загряваме сметаната до степен преди да започне да къкри. Тя се добавя при жълтъците лъжица по лъжица и непрекъснато се бърка. Добавяме ваниловата есенция. Наливаме във формички. Печем в предварително загрята до 120 градуса фурна около час. Оставяме да се изстуди при стайна температура. Завиваме с фолио и поставяме в хладилник за поне 8 часа. Един час преди да ги сложим на масата, ги поръсваме с кафява захар, която фламбираме. След това слагаме на студено за още 45 минути.

 

 

Салата

Необходими продукти:

6 картофа

1 морков

1 домат

1 краставица

200 г майонеза

2-3 стръкчета магданоз

2-3 стръкчета копър

1 глава лук

1 чушка

сол

олио

Начин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги нарязваме на кубчета. Настъргваме моркова и го прибавяме. Нарязваме и домата и краставицата също на кубчета. Слагаме чушката и нарязания на ситно лук, както и магданоза и копъра. След това ни остава само да добавим олиото и солта и да разбъркаме с майонезата.

 

 

Лучена супа

Необходимите продукти:

1 кг лук

40 г масло

1 л бульон

1 с. Л. Брашно

100 мл бяло вино

мащерка

сол

За брускетите:

½ франзела

кашкавал

Начин на приготвяне: Лукът се почиства добре и се нарязва на тънки филийки. Маслото се разтопява в дълбок съд. Добавяме лука вътре и разбъркваме добре. Оставяме да се задуши за около 20-ина минути. Разбърква се през цялото време. Поръсваме с малко захар и брашното. Бъркаме непрекъснато 3 минути. Едва тогава добавяме виното и бульона, приготвен най-много от предния ден. Поръсваме с мащерка и посоляваме. Оставяме да се вари още 20 минути. През това време приготвяме брускетите. Франзелата се реже на филийки. Пече се при 200 градуса във фурната. Когато започнат да стават златисти, се поръсват с настърган кашкавал и се връщат отново във фурната. Във всяка купичка супа се слага по една брускета точно преди сервирането.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц