Маймунски хляб

Маймунски хляб Лакомник
Маймунски хляб
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
4
Автор
Ренета Михайлова, Шумен
Лакомник Необходими продукти

За тестото:

1/4 от пакетче прясна мая

250 мл прясно мляко

1 с.л. захар

1 с.л. сол

1 яйце

2 с.л. олио

около 450 г брашно

За плънката:

около 200 г сирене

2 яйца

купичка зехтин за потапяне на топките тесто

Начин на приготвянe

Тестото се замесва, като продуктите се добавят по реда на записването им, като от първите три (маята, млякото и захарта) се прави кашичка с малка част от брашното, която се оставя за десетина минутки, докато се събуди маята. След това към тази смес се добавят останалите продукти, като брашното се добавя постепенно до омесване на меко тесто (тази доза е подходяща и за хлебопекарна машина). След като тестото е оформено, се оставя да втаса и след това от него се оформят малки топки, топят се в зехтин, като може и в разтопено масло, и се редят в тавата или желаната форма (кексова или правоъгълна). След това горе-долу половината тесто се залива с плънката от сиренето и яйцата и се продължава по същия начин на редене на втория ред. След това отново се оставя да втаса и се пече в умерено загрята фурна. Много е вкусно и ароматно, може към зехтина да добавите и подправки като червен пипер, шарена сол и др. по желание или просто първо да топите в зехтин и после в подправки. Мисля, че много добре ще се получи и със зелени такива... опитайте и ще ви стане любим. Дозата е малка, може да се удвои за по-големите форми.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц